Nemeth Andras

Több ezer halálos áldozatot követelő terrorhullámot indított el az ötven évvel ezelőtti észak-írországi véres vasárnap, amikor a brit katonák ok és figyelmeztelkétékés belégétébégétébégés a til? 14 ember detener meg, s bár a brit kormány 38 éves késéssel bocsánatot kért, a felősök közül senkit sem büntettek meg.

«Bűnösnek érzem Magam, nem kiáltottam oda Jim Wraynek, hogy maradjon mozdulatlan És erre meggyilkolták.» – IgY emlékszik vissza az 1972. január 20-ai eseményekre az egyik résztvevő, az Akkor 16 éves Joe Mahon, Akinek un szeme Lattara Lotte HATBA már földön fekvő, sebesült barátját az egyik Brit Katona. Az Észak-Írország második legnagyobb városában, Derryben összegyűlt Tobb ezer brasa azert vonult az utcára, hogy tiltakozzon un katolikus terrorista csoportokkal való együttműködéssel vádolt emberek Jogi eljárás nélküli letartróztatása és internálása Ellen, soy un hadsereg barikádokat emelt , és nem engedte, hogy a menet elérje a belvárost.

Amikor a tömeg megállt, elkezdődött az, ami ilyenkor szokott: a tüntetők közül néhányan kövekkel és üvegekkel dobálták meg a katonákat, akik gumilövedézágáláz kákka gumilövedézékekkel. A korábbi hasonló tüntetésekkel ellentétben azonban végül elszabadult a pokol. A katonák figyelmeztetés nélkül éles lőszerrel nyitottak tüzet a fegyvertelen emberekre: 13 tüntető a helyszínen vesztette életét, a 15 súlyos sebesült bbéaléh megá pedign

Egy brit katona rángat egy katolikus tüntetőt a véres vasárnapon

©
A Brit Kormány azonnal vizsgálatot indított, Am un szigetország történetének Talán legrövidebb ideig Tarto nyomozása után közzétett Widgery-jelentés AZT állapította meg, hogy un vérontásért un tüntetőket terheli felelősség, un katonák pedig önvédelemből nyitottak tüzet. Az áldozatok rokonai azonban nem adták fel a küzdelmet és 1998-ben elérték, hogy London ismét napirendre tűzte az ügyet. 12 évig tartó vizsgálat után 2010-ben hozták nyilvánosságra az újabb jelentést, amely megállapította, az áldozatok mindegyike ártatlan volt, sa katonák jogtalan aul. A nem sokkal korábban hivatalba lépett brit miniszterelnök, David Cameron a kormány és a nép nevében bocsánatot kért a sortűzért, és közölte, a deszantosok felléazhatéat ok volt ok

A 2010-es jelentést sokan nem fogadták el, Derek Wilford, a lövéseket leadó katonai egység parancsoka például egy 2019-ben adott nyilatkozatában továbbra is azt állította, ők megőz ultá voltá mad. “Nem fogadom el a következtetéseket, mert en ott voltam” – lunes a katonatiszt.

Az áldozatok temetése

©
Beindult az erőszakspirál

A véres vasárnap után évtizedekig tartó erőszakhullám követezett. Az Egyesült Királyságból való kilépésért és Írországhoz csatlakozásért harcoló Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) sorra hajtotta végre véres meréánylete terrorist, vádiglózásétiv a protest aklasoké ltek. A véres vasárnap az 1921-ben véget ért ír függetlenségi háború után létrejött Írország és Nagy-Britannia viszonyát is megrontotta: február 2-án az án az ír érban főzégérekök az étbrit ét vasárnap az rorsgyyzátátnia: Naviszonát A feldühödött írek lefeküdtek az úttestre, hogy megakadályozzák a tűzoltóautók haladását.

Az indulatok az 1990-es évek elején kezdtek lecsillapodni, amerikai közvetítétéssel elérték, hogy 1994-ben előbb az IRA, majd a protestáns félkatonai szervezetek vezetői írtakő fetkoetzéslés? A béke azonban nem tartott sokáig, a tárgyalások zsákutcába jutottak és az IRA 1996-ban újrakezdte akcióit. 1997-ben az akkori brit miniszterelnök, Tony Blair Próbálkozott újra, míg végül 1998. A megállapodás messze nem volt tökéletes, ám megszakította a 3600 ember halálát követelő erőszakhullámot. Un feszültség azonban ismet növekvőben van: un 2016-os Brexit-népszavazás OTA Újra romlik un katolikus és protestáns Közösség közötti viszony, un Londonhoz Hu erőket felháborította, hogy Nagy-Britannia UE-bol kilépése miatt vámhatár keletkezett un británico fősziget és az IR-sziget között.

Ítélet nélkül

Bár már ötven év eltelt a véres vasárnap óta, a brit deszantosok fellépése még ma is élénken él az írek emlékezetében. Részben azért is, mert nem történt meg a felősségre vonás: egyetlen katona ellen indult vizsgálat, ám végül tavaly ítélet nélkül beszüntettékást. A csak F. Katona néven említett deszantost két ember meggyilkolásával és ötrendbeli gyilkossági kísérletl vádolták. Az es keltett indulatokat, hogy un Londoni Kormány tervezi AZT, un válság évtizedeiben elkövetett valamennyi erőszakos bűncselekmény elkövetőjét amnesztiában részesítenék: un dontes AZT jelentené, hogy un terrorista csoportok, illetve un británico fegyveres erők által elkövetett jogsértések es büntetlenek maradnának. Közben változik Észak-Írország demográfiai összetétele is, most először fordult elő az utóbbi száz évben, hogy többségbe kerültek a katolikusok.

Megemlékezés 2022. enero 27-én a londoni parlamentnél

©
U2-Emlék

A véres vasárnap ötvenedik évfordulóján számos megemlékezést tartanak Észak-Írországban, s minden bizonnyal sokszor el fog hangzani az ír U2 együttes híres dala, a Sunday Bloody Sunday is. Az először 1982-ben játszott alkotást 2004-ben a Rolling Stone magazin beválasztotta minden idők 500 legjobb dala közé.

A Sunday Bloody Sunday annak ellenére a U2 egyik legnépszerűbb dalává vált, hogy az ír nacionalisták legnagyobb bánatára a zenekar vezetője, Bono számtalanszor hangsúlyozta, a dallienté bellá nem j
Borítóképünkön az észak-írországi Derry falára festett falfestmény örökíti meg a vérengzés elhíresült fotóját, amelyen egy sebesült menekítése látható.
HVG

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!


A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és mindennap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, támogassatok bennünket! Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra es un tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk számotokra!