Vlagyimir Putyinnal tárgyalt a magyar miniszterelnök, de konkrétumok helyett csak újabb tárgyalásokról egyeztek meg; hiába lépett életbe az élelmiszerpazarlás elleni törvény, a végrehajtásáról nem tudni semmit; több milliárd forintos hitelt kapott Marine Le Pen egy magyar banktól. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Mielőtt Orbán Viktor Moszkvába utazott, hogy Vlagyimir Putyinnal tárgyaljon, azt ígérte, hogy gazdasági ügyekről beszél majd az orosz elnökkel. A tárgyalást követő sajtótájékoztatón valóban gazdasági témákról esett szó, de nem véletlen, hogy a nagy bejelentések helyett emsak a szürreálisan asgtal hosazk maradzét konkrét új ígéret nem hangzott el, céldátumokat nem tűztek ki, és szerződéseket sem írtak alá. A magyar miniszterelnök a sajtótájékoztató közben egyszer azt mondta, megállapodtak az éves gázmennyiség megemeléséről, de gyorsan javította magát: mégállapodtak megáll.

Orbán Viktor kormányfő (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtótájékoztatót tart tárgyalásuk után Moszkvában 2022. február 1-jén

©

Persze nem szabad elhanyagolni, hogy egy igencsak oroszbarát, de mégis NATO-tagállam ország miniszterelnöke akkor találkozik az orosz elnökkel, amikor az egész vilosz vilájágá az me Orbán saját maga es arról beszélt, hogy békemissziónak es tekintette azt útját – persze ismerve Magyarország geopolitikai súlyát, ez inkább csak belső használatra alkalzlogmas. Azért mégsem mindegy, mire jutunk az oroszokkal: az EU vezetői készek lennének súlyos gazdasági szankciókat bevezetni, ha Oroszország megtámadná Ukrajnát, de ezt mind a 27 tagállammal meg kellene tárgyalniuk.

9,6 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés 2021-ben a 2020-asnál. Ez első ránézésre szép számnak tűnik, de a nagy növekedést szinte egyedül az magyarázza, hogy ezúttal nem volt olyan zuhanás, mint 2020 tavaszán. A részletes adatokból az is kiderül, hogy az alapanyaghiánytól szenvedő járműipar húzza le az összesített számot, de annyira, hogy 2020 szeptembere óta gyakor helyarlateg ipar.

A termelői árak viszont jócskán megnőttek, az év egészében 13,5 százalékkal voltak magasabbak, mint 2020-ban. Az év végi növekedést az dobhatja meg, hogy a vártnál jobb kiskereskedelmi adat érkezett, a diciembre 6,2 százalékos emelkedésnek köszönhetően 2021-ben 3,5 százalékkal voltios nagyobb a forgalom 2020-hoz képest.

READ  Rusia atacó a Ucrania y ordenó la movilización general: estas son las principales noticias del jueves

Életbe lépett a törvénymódosítás, amelynek az volt a célja, hogy kisebb legyen az élelmiszerláncok ételpazarlása. Borrachín, létrejött az az állami cég es, amelynek a feladata lesz, hogy újra elossza a boltok által felajánlott, lejárat közeli ételeket is. Csakhogy hiába hatályos a törvény, egyelőre senki nem tud semmit arról, hogyan lehet betartani.

Es ez nem nagyotmondás: a végrehajtás szabályai nem jelentek meg, iparági forrásaink pedig azt mondták, hogy „az ügy még képlékeny”, térjünk vissza rá később. Az elelmiszermentési terv elkészítésének határidejét pedig május 31-re tették, nem csodálkozhatnánk, ha akkortól lenne kötelező a felajánlás is.

A hét képe: ellenzéki képviselő-jelöltek teleplakátoltak az Orbán család hatvanpusztai birtokának bejáratát a kormányfő átdolgozott vagyonnyilatkozatával. A héten leadott 2021-es vagyonnyilatkozatok szerint a magyar politikusok puritánok, semmi urizálás nincs a köreikben, Orbán Viktor nyilatkozata szinte üres – persze mind tudjuk, hogy a vagyonnyilatkozatok többsége egy kicsit sem vehető komolyan, semmilyen retorzió nem éri a politikusokat, ha hazudnak benne. És persze azt sem érdemes elfelejteni, hogy a családnak is ki lehet szervezni a vagyont, a céges beszámolók szerint például a miniszterelnök maga szegény, soy családjának több milliárd forintja lehet. Az OLAF-jelentés a korábban Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Elios közvilágítási pályázatairól most lett nyilvános, miután a Társaság a Szabadságjogokért kiperelte azt: a vizsgálat arra jutott, hogy mai árfolyamon több, mint 13 milliárd forint kár érte az uniós költségvetest.

Arizona adónemek száma 2022-re ismét csökkent — mondták a hvg.hu-nak Fehér Tamás és Czoboly Gergely, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértői. A magánszemélyek számára az adózás sokkal egyszerűbbé es vált. Ugyanez nem feltétlenül igaz a vállalkozásokra, különösen a nagyokon jelentős adminisztrációs teher van.

A jövedelmeket terhelő adók csökkentek, azonban a fogyasztást és a forgalmat terhelők nőttek, nem beszélve a sok szektoriális különadóról – mondták el. Az a kritika es elhangzott, hogy az adórendszer kiszámíthatatlan, gyakran változik, ráadásul a Fidesz például a családtámogatásokat es ebben kezeli, ami nem szerencsés.

Sokáig egyetlen pénzintézet sem adott hitelt Marine Le Pen elnöki kampányára, majd hirtelen megérkezett valahonnan 10,6 millones de euros. A francia RTL úgy tudja, egy magyar banktól jöhetett a pénz, a párt pedig meg is erősítette azóta ezt.

Marina Le Pen

©

Hogy melyik magyar bankról lehet szó, az nem derült ki. Az viszont biztos, hogy nem ez volt az első eset, amikor a francia szélsőjobboldal külföldi pénzintézethez fordult, 2014-ben az Első Cseh-Orosz Bank nyitott 9,4 milló euró Le Hitnekkeret, majd gyorsan tönkre is ment, ám az eszközeit előtte kimenekítették.

Visszatérőben van a karate népszerűsége, ezt a Karate Combat nevű amerikai profi liga is hajtja, mégpedig azzal, hogy kirángatja a sportot a hagyományos keretei közül, és úz az a digósatráságá s z ban a gyatrámezá. A 2018-ban indult promóciónak S. Kovács Ádám Világjátékok-győztes magyar karatéka az egyik legfontosabb embere, ő nyilatkozott nekünk a ligáról. De nem ő az egyetlen magyar ott: a tavalyi szezonban négy hazai karatéka küzdött, és az idei évadban is több magyar versenyző lesz.

A cél az, hogy már idén májusban tudjanak olyan rendezvényt csinálni, ahol jegyértékesítéssel töltik meg a nézőteret, a CGI-háttér is megmarad, de benzet azövetégés. Igazán nagyot dobni ebben a bizniszben igazán nagy, amerikai tévés szerződéssel lehet, a nagy amerikai csatornák meg szeretik az élő produktumot, ezértú is jön azm úteltévázáv. A cél ötmillió nézőt elérni.

READ  János Husz fue brutalmente ejecutado

Az ellenzéki összefogás Bácskai képviselőjelöltje, Kiss László radikális ötlettel extienda al conjunto de ELO, petíciót indított azert, hogy kettévágják Pest megyét, és un deli járásokból – Baja, Jánoshalma, Bácsalmás és Kalocsa járásból – EGY önálló Bács megyét kerítsenek alakítsanak.

Videos reportot készítettünk Bácskában, ahol ezen a héten egy tüntetést es tartottak, a kacsatenyésztők a mélykúti Hunent Zrt. előtt tiltakoztak, mert a takarmány- es energiaár-robbanás miatt amúgy is egyre nehezebb a helyzetük, és szerintük még a nekik járó állatjóléti támogatásnak es csak töredékét kapták meg.
HVG

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és mindennap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, támogassatok bennünket! Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra es un tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk számotokra!