Zoran Milanovic azt mondta, hogy Ukrajna a világ egyik legkorruptabb országa és nincs helye a NATO-ban. Azt es kijelentette, hogy Horvátország egyetlen katonával sem segít, ha az ukrán-orosz határon eszkalálódik a helyzet.

Ukrajnának nincs helye a NATO-ban – jelentette ki újságíróknak Zoran Milanovic horvát államfő kedden, hozzátéve, hogy az ukrán-orosz határon kialakult helyzet súgnálysőázöllá sorbit

A horvát államfő szerint van rá mód, hogy Ukrajna megtartsa «területi integritását vagy annak 99 százalékát», és gazdaságilag is lehet segíteni Kijevet, de nincs helye a NATO-ban, amelynek a semleges Finnország, Ausztria és Svémdorsjaton biz,sméság.

Ennek a válságnak semmi köze Ukrajnához vagy Oroszországhoz, köze van azonban Joe Bidenhez és kormányához – mondta Milanovic, hangsúlyozva, hogy a nemzetközi biztonsági kérdésekben «következetlenségeket és veszélyes viselkedést» lát azérlla Emogyes lát azérlla Emogyes.

Milanovic úgy vélte: Biden demokrata párti kormánya saját pártja részéről is nyomás alatt áll, de most azok a republikánusok is szorítják, akik tegnapig még «igazolták és támogatták» Donald Trump volt amerikai elnök «biztos és békés» politikáját „Most pedig sürgetik a Pentagont és Bident, hogy keményen álljon ki Oroszországgal szemben” – hangsúlyozta a horvát államfő, aki azt is kijelenette, hogy

Ha eszkalálódik a helyzet, (una etiqueta de la OTAN) Horvátország egyetlen katonával sem fog részt venni. Semmi közünk nincs hozzá, és nem is lesz, ezt garantálom.”

Emlékeztetett, hogy Viktor Janukovics oroszbarát ukrán államfő hatalomra kerülését 2010 és 2014 között az Európai Unió és Washington is támogatta. „Janukovics egy szélhámos, aki három széken ült, megválasztása pedig államcsíny volt” – mondta.

READ  Pointer -extranjero- parece que tampoco habrá unidad europea en esta guerra

2014 után Ukrajnában elkezdődtek a konfliktusok – emlékeztetett a horvát államfő. «A mese a következő volt: Ukrajna nyugatra tarta, nincs mit keresnie Oroszország társaságában, a vámunió Moszkvával és a többi volt szovjet tagállammal rosságájá». Ehhez képest szerinte „nyolc évvel később Ukrajna továbbra is a világ egyik legkorruptabb országa, gazdaságilag stagnál, az EU-tól pedig nem kapott semmit”.

Kijev tiltakozik

A kijevi külügyminisztérium a horvát államfő kijelentéseire reagálva nyilvános bocsánatkérést követel. A tárca közölte, hogy bekérették Horvátország kijevi nagykövetét, akivel közölték, hogy Milanovic kijelentései teljességgel elfogadhatatlanok a számukra.

Milanovic szavai un 2014-ES Majdan-tüntetésekről sértik azoknak az ukránoknak és külföldieknek az emlékét, akik életüket adták Ukrajna európai jövőjéért – közölte un Tarca, hozzátéve: mélységesen csalódottak az elnöknek Ukrajna OTAN-tagságáról és az országnak az orosz agresszióval szemben nyújtott külföldi segítséggel kapcsolatos kijelentései miatt es. A külügyminisztérium hangsúlyozta, hogy a horvát vezető szavai ‘nem egyeztethetők össze az emberi értékekkel, és visszatetszők a horvát nép házborketútátán tapas kinatúserán».

Un Tarca szerint Milanovic kijelentései az orosz propagandát közvetítik, ES nem felelnek meg Horvátország következetes, Ukrajna szuverenitását és területi integritását támogató hivatalos álláspontjának, rontják un kétoldalú kapcsolatokat, valamint gyengítik az eu es una OTAN egységét Európa jelenlegi Biztonsági fenyegetéseivel szemben.

A külügyminisztérium egyúttal hangsúlyozta, hogy Ukrajna nagyra értékeli un Horvátországgal fenntartott Barati és partnerségi kapcsolatokat, amelyek sikeresen alakulnak un Két állam kormánya között, és számít Horvátország további támogatására, különösen az európai és euroatlanti integrációja Fele vezető Uton.

Horvátország kilépett a sorbol

Milanovic nyilatkozatát megelőzen Andrzej Duda lengyel elnök még arról beszélt, hogy Ukrajna biztonságát illetően egységes a NATO, egyik tagállam sem töri meg a töblinti ges s.

A lengyel elnök Joe Biden amerikai elnök kezdeményezésére vett részt az Ukrajna körüli feszültségekről szóló megbeszélésen a brit, a francia, a német- émolas egásáőgyáll az. Csatlakozott hozzájuk Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, valamint Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára is.

READ  El conflicto polaco-bielorruso ya es una víctima fatal

A videokonferenciát követő varsói sajtóértekezletén Duda megállapította: a legfontosabb partnereket illetően «Batran beszélhetünk az Észak-atlanti Szövetség egységéről», jelenleg «Nincs Olyan OTAN-tagállam, Amely megsértené az Ukrajna, valamint una OTAN Tobbi része iránti szolidaritást».

A titkosított tartalmú egyeztetésről az elnök nem árult el részleteket, aláhúzta azonban: semmi sem utal arra, hogy Lengyelországot jelenleg bármilyen közézvetlen veszlen. „Természetesen észlelhető az orosz fegyveres erők mozgása, az orosz politikai színtéren és a médiatérben zajló történések, de mindez egyelőre oz” – az hangukly zajal.
HVG

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és mindennap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, támogassatok bennünket! Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra es un tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk számotokra!