Az orosz csapatösszevonások folytatása miatt szükség van a NATO keleti szárnyának megerősítésére. Az amerikai elnök szerint nem ez lesz az utolsó mozgósítás.

Joe Biden elnök hivatalosan is jóváhagyta a további amerikai haderő Kelet-Európába telepítését. A Pentágono várhatóan szerda reggel tár további részleteket a nyilvánosság elé – közölték amerikai tisztviselők a CNN-nek. Hozzátették, a csapatok jelenlétét a NATO keleti szárnyában fekvő tagállamok védelme, illetve a támogatás demonstrálása indokolja.

A források szerint nagyjából 2000 amerikai katonát telepítenek az anyaországból Lengyelországba és Németországba, és további ezret Németországból Romániába.

Az Egyesült Államok 8500 katonát helyezett fokozott készültségbe arra az esetre, ha a NATO Reagáló Erőket (Response Force) behívnák, és gyors amerikai reakcióra lenne szükség. Az Egyesült Államoknak és a NATO-nak több tízezer katonája állomásozik már jelenleg is Európában. A kelet-európai országokba részben közülök szállítanak át csapatokat, részben pedig az Államokból.

A BBC információi szerint 1000 amerikai katona indulhat el hamarosan Németországból Romániába és 2000 az észak-karolinai Fort Braggből Lengyelországba.

Biden a múlt pénteken azt is kijelentette, hogy «rövidtávon» további mozgósításokra lehet számítani, mert Oroszország folytatja a csapatösszevonásokat Ukrajna közel Ezzel párhuzamosan a feszültség enyhítésére irányuló diplomáciai erőfeszítések is folytatódnak.
HVG

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!


A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és mindennap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

READ  Índice - En el extranjero - ¿Por qué un pequeño pueblo minero es tan importante para los rusos que sacrifican cientos de soldados por él?

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, támogassatok bennünket! Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra es un tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk számotokra!Akkor sem fognak NATO-katonák Ukrajnába menni, ha Oroszország inváziót indít


hvg.hupueblo

Egy esetleges invázió esetén viszont kemény szankciókat léptetnének életbe Oroszország ellen.Benkő Tibor szerint a magyar hadsereg elég erős, nem kellenek NATO-katonák Magyarországra


MTI / hvg.huItthon

A honvédelmi minisztert az orosz–ukrán konfliktusról kérdezték.