Amerikai kutatók minden szempontból 21.

Van-e visszatérés a «normalitáshoz» az oltásoknak köszönhetően? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutaciói? Kell-e tartanunk újabb járványhullámoktól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.

Sok helyen, köztük az Egyesült Államokban sem könnyű PCR-teszthez jutni, így a páciens előtt kétféle lehetőség áll: vagy megvárja az orvosi segítségásárám vagy. Ebből a problémából indultak ki amerikai kutatók is, akik egy érdekes, de olcsó berendezést készítettek – kimondottan otthoni koronavírusteszteléshez.

A smaRT-LAMP nevű rendszer több kisebb elem együttműködését jelenti, de mivel nem igényel orvosi/laboratóriumi körülményeket, viszonylag könnyen összeállítható. A berendezés egyik legfontosabb része egy kis felület – erre kell ráhelyezni a begyűjtött nyálmintát, amelyet ezután egy speciális oldatba raknak.

©
A két komponens ezt követően bekerülhet az akár kartondobozokból is összeállított vizsgálóba, amelyhez további három elem tartozik: egy LED-lámpa oket ésvek efon egy recuento de bacterias. Az ellenőrzés folyamatát a telefon kamerája végzi, és elsősorban színelváltozások után kutat – írta erről a gizmodo.

A Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetem kutatói, akik a berendezést készítették, úgy számoltak, hogy a műszer kiépítése egy 100 dolláros (vagyis durván 32 ezer forintos) beruházást igényel. Utána viszont minden elvégzett teszt darabára 7 dollárra, azaz nagyjából 2200 forintra jön ki. Feltétel persze az is, hogy az illető rendelkezzen mobiltelefonnal, ez ma már azonban egyáltalán nem lehetetlen. A fejlesztést egyelőre Samsung Galaxy S9-essel tesztelték – annak különleges kamerarendszerét használván –, de dolgoznak azon, hogy más mobilokkal is kompatibilis legyen.

Ami a pontosságot illeti: a kutatók állították, hogy a berendezés a hagyományos PCR-vizsgálatokhoz hasonló megbízhatóságot nyújt, igaz, a gyprakorlatban edó digó mindembáltás.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.
HVG

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!


A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és mindennap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, támogassatok bennünket! Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra es un tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk számotokra!Erdélyi magyar kutatók tesztjével gyorsan ellenőrizhető, átesett-e valaki a koronavírus-fertőzésen


MTI / hvg.hutecnología

A Proel Biotech által kitalált teszt képes kimutatni a koronavírus-fertőzés ellen termelt antitesteket, ha azok megtalálhatók az alany szervezetében.Tesztet csinál és a maszkhordásra figyelmeztet egy új, egyiptomi robot


MTI / hvg.hutecnología

A Cira-03 nevű robotot egy magánkórházban használják. Mintavételkor megfogja a páciens állát.