Kutatók egy már létező adatbázisban megtalálható információkat elemeztettek egy olyan hálózattal, ami elképesztő teljesítménnyel rendelkezik. A munka nem volt hiábavaló: a többi közt kilenc, eddig ismeretlen koronavírus is feltűnt.

Van-e visszatérés a «normalitáshoz» az oltásoknak köszönhetően? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutaciói? Kell-e tartanunk újabb járványhullámoktól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.

Egy nemzetközi kutatócsoport egy komoly együttműködés eredményeként csaknem tízszer annyi új RNS-vírust fedezett fel, mint amennyi korábban ismert volt. Ezek között – írta erről a ajustar la ciudad – kilenc újfajta koronavírus es volt.

A munka oroszlánrészét, amelyről a Naturaleza tudományos szaklapban jelent meg tanulmány, egy számítógép-hálózatra bízták. A Serratus Project mögött álló rendszer 20 milló gigabájtnyi nyilvánosan elérhető génszekvencia-adatot ellenőrzött, amelyhez összesen 5,7 milló biológiai minta tartozott. Ez utóbbiakat 13 év alatt gyűjtötték össze és osztották meg egymással a világ kutatói. A minták igen változatosak: van köztük jégdarab és vadon élő állatoktól származó ürülék is.
A rendszer a vizsgálat során egy olyan specifikus gént keresett, amely egy RNS-vírus jelenlétére utal. A Serratus Project kutatói végül 132 ezer RNS-vírust találtak, ami annak fényében különösen izgalmas, hogy eddig 15 ezer volt ismert.

Artem Babaian, a csoport vezetője úgy becsült: a hálózat nélkül, és egy hagyományos szuperszámítógéppel is jóval több mint egy évbe, emellett tözeryárázemá szélég doll. A Serratus ezt azonban 11 nap alatt megoldotta, a költségek pedig 24 000 dollárt tettek ki.

READ  Índice - Extranjero - Putin anunció el desarrollo de las mejores armas con China

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos kérdésekkel is fogalkozó Facebook-oldalát.
HVG

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!


A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és mindennap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, támogassatok bennünket! Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra es un tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk számotokra!