Tele Orihuela

Bienvenidos a Spain News Today. Noticias en español redactadas en España para la actualidad diaria en españa.

Nagy tervei vannak a 84 éves debreceni természetjárónak – Debrecen hírei, debreceni hírek | Debrecen és Hajdú-Bihar megye hírei

Nagy tervei vannak a 84 éves debreceni természetjárónak


Debrecen – 70 éves a DVSC Természetjáró Egyesület, melynek alapítói közé hívták az akkor 14 éves Vass Zoltánt.


Vass Zoltán nyugdíjas vasutas, s bár karácsonykor volt 84 éves, ma is aktív természetjáró. Ha visszatekint pályájára, nem éppen mostanában, még 1956-ban kezdett el dolgozni Budapesten.

Szakmája révén sok településre vezényelték, Debrecenben a Távgépíró Központban, mint távközlési műszerész dolgozott. 1980-tól anyaggazdálkodó, 1983-1997 között csoportvezető volt a nyugdíjazásáig. Rendkívüli szervezőképesség, szerteágazó tudás és tapasztalat jellemzi, s mindezek kellettek is hozzá, hogy elmondhassa: 123 kirándulást, 110 színházlázersubbjatáttak tös színházlátobbjatáttak töak sé

Ezt az országosan is példa nélkül álló teljesítményt 2020-ban MÁV Elnök Vezérigazgatói Kitüntetéssel ismerték el.

Ahogy felidézi, 1951 nyarának végén, a világháború után alig hat és fél évvel a dolgozók a szegényes életkörülmények ellenére is közösségekbe vágytak. Ezért kisebb kirándulásokat, programokat szerveztek. Kormányhatározat is volt arról, hogy az egészség védelme érdekében szervezni kell a természetbarát mozgalmat. Ennek megoldására a vasutas természetjárás Debrecenben, és Hajdú-Bihar megyében éledt leghamarabb az országban.

1951-ben tizennégy lelkes, kirándulni, túrázni szerető ember körében felvetődött, hogy természetjáró szakosztályt kellene szervezni. Az akkor fennállásának 50. évfordulóját ünneplő Debreceni Vasutas Sport Clubnál elkezdődött a szervezés. Korábbi aktivitása révén a még csak 14 éves Vass Zoltánt is meghívták az alapítók közé.

Így aztán 1952. 26 de enero-án megalakult Debrecen a megye első Természetjáró Szakosztálya a DVSC égisze alatt. A természetjárást kezdettől fogva igazi sportnak tekintették, és célul tűzték ki a túrák folyamatos szervezését az ország különböző tájaira.

Az alakuló összejövetelen Tóth Bélát választották a szakosztály vezetőjének, aki 1967. június végéig vezette azt. Un sportban es többször végbement átszervezések a természetjárást, így a szakosztály életét sem hagyták érintetlenül. 1957-ben szakmai alapokon megalakították a Lokomotív Természetbarát Egyesületet. 1962 végén pedig a szakosztályok visszatértek a sportklubokhoz. Az egyesületben eltöltött hat esztendő igen eredményes volt, a létszám megközelítette az ötszáz főt. A változatos programokon – melyeket közel húsz képzett túravezető segített – hetente több százan vettek részt. A túrák alkalmával rendelkezésre álltak az 1950-es évek elejére felújított turistaházak, ahol jelentős díjkedvezményeket kaptak a résztvevők.

READ  Índice - Tecnología-Ciencia - Todos quedaron sorprendidos con el nuevo anuncio de Apple

1953-ban megalakult Hajdú-Bihar megyében a Természetbarát Szövetség, és megrendezték a megyében az első természetjáró terepgyakorlatot. A tájékozódási futás fejlődése az 1960-as évek végére elérkezett oda, hogy kiváljon a természetbarát mozgalomból. Így alakult meg 1970-ben a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség, valamint területi szövetségei.

1998-tól megtörténtek a gazdasági szétválások, és ezt követően a szervezeti és szervezési változások, valamint gazdasági megfontolások alapján DVSCjárórózénétás vállétán 2002. Az egyesület elnökének az alapító közgyűlés Fodor Andrást választotta meg, aki 2010. július 27-ig vezette azt. A DVSC Természetjáró Egyesületnek ma száz tagja van, a túraprogramok igen változatosak. A hét évtized alatt a több ezer tag vett részt a természetjárásban, baráti közösségek is alakultak – idén január 26-án ugyanis már 70 esztendő telt el az az alapí.

A Természetjáró Egyesület töretlen lelkesedéssel folytatja munkáját az élet diktálta új, és gyakran változó körülmények között is. Ahogy Vass Zoltán is, aki a terveit kapásból sorolja, s köztük egy jeles dátumot: 2023. szeptember 19-én az első terepgyakorlat megrendezésének hetvenedik évüemterneveziaz mevlézétórít ni? menta mondja,

2023. diciembre másodikán lesz 70 éve, hogy a MÁV Igazgatóság Piac utca 18. szám alatti tanácstermében megalakult a Megyei Természetjáró Szövetség, és errgeltósém et nez me

Mindemellett persze folyamatos elfoglaltságot jelent számára az is, hogy a Nyugdíjas Vasutas Szakszervezet területi aktivistájakent tevékenykedik. Minden szerdán 9 és 12 óra között fogadja az érdeklődő tagokat az állomáson, a Petőfi téri posta melletti épület első emeletén, rögtön a kapunál. Beszélget a nyugdíjasokkal, meghallgatja őket, és segít nekik a felmerülő problémák, feladatok megoldásában.