A zöld átmenetet az Európai Unió részben abból szeretné finanszírozni, hogy megadóztatja a polgárok lakásait, házait és autóit. Az elgondolást élesen bírálja a magyar kormány, de a francia államfő embere sem lelkesedik érte.

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen es kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe es: Zhvg.

Felerősítheti az EU-ellenes populista demagógiát, ha Brüsszel az állampolgárokat is megadóztatná a klímaváltozás elleni harc jegyében – véli Emmanuel Macronfinia államfő egyazikment Edeláná söz. A Macron pártjának a listájáról az EP-be került politikusnak az a javaslata, hogy csakis az üzleti szféra fizessen karbonadót, a polgárok ne.

Franciaországban választási kampány van, melyben Macron képviseli Európát. Az államfő nem akar magas labdát feladni ellenfeleinek, akik a szélsőjobboldalon egymást múlják felül Brüsszel bírálatában. Pascal Canfin letette a nagy esküt Macron elnöknek, hogy megakadályozza a karbonadó eredeti brüsszeli változatát. Ha viszont csak az üzleti szféra fizetné meg ezt az adót, akkor nem biztos, hogy elég pénz gyűlnek össze az uniós zöld program, a Green Deal finanszírozására. Pascal Canfin nemcsak az Európai Parlamentben lobbizik, hanem számít a tagállamokra is. A déli és a keleti országok, no és rajtuk kívül a magyar kormány szintén nem lelkesednek a karbonadó brüsszeli tervéért.

Canfin sikeres lobbista. Elszántan küzdött Brüsszelben azért, hogy az Európai Unió ismerje el zöld energiának az atomot, illetve – bizonyos fenntartásokkal – a földgázt. Ez nyilvánvalóan elsősorban francia érdek volt, de sikerült megfelelő számú támogatót találni.

READ  Los funcionarios de NAV que ayudan en las investigaciones de la OLAF también se incluyeron en el proyecto de ley diseñado para disipar las preocupaciones sobre el estado de derecho.

A karbonadó elleni küzdelem jóval nehezebb. Az Európai Uniónak van egy 72 milliárd eurós szociális alapja, amelyből támogatni lehetne azokat a szegényebb családokat, amelyeket a karbonadó komolyan sújtana. Csakhogy ez a pénz kevés, de a fukar nettó befizető országok, elsősorban Hollandia és Svédország nem hajlandók többet fizetni.

Ha Brüsszel kitart amellett, hogy a karbonadót a polgárokkal is megfizetteti, akkor ezzel azt kockáztatja, hogy a konzervatívabb tagállamok megvétózzák az egész Macront zöld csomago.

Minden nap csökken azok száma, akik támogatják Pascal Canfin elképzeléseit – mondta a politiconak Peter Liese német uniós parlamenti képviselő, aki a zöld program felelőse az Európai Parlamentben. Sietett hozzátenni: «ha elvetünk mindent, amikor Magyarország vagy Lengyelország ellenáll, akkor sohasem haladunk előre».

Nemcsak politikai, de klímavédelmi gondok is akadnak

Pascal Canfin szerint nem csökkenne jelentősen a szén-dioxid-kibocsátás, ha megadóztatnák az autókat és a lakásokat. A családok nagy többségének ugyanis nincs pénze arra, hogy bevállalja a drága változtatásokat. Egy magát megnevezni nem kívánó bizottsági szakértő viszont ezzel kapcsolatban azt mondta a politiconak, hogy a háztartások kétharmad részben felelősek a szén-dioxid-kibocsátásáért. Ha kiveszük őket a rendszerből, akkor a klímavédelmi célok elérése tolódhat távolabbra.

A zöldek sem elégedettek a bizottság elképzelésével, szerintük gyorsabban kellene kivonni a forgalomból a hagyományos üzemanyagokkal működő járműveket.

16 de febrero-ig lehet benyújtani módosító javaslatokat. Az Európai Parlament májusban vagy júniusban szavazhat erről – írja a brüsszeli politico.
HVG

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!