A zöld átmenetet az Európai Unió részben abból szeretné finanszírozni, hogy megadóztatja a polgárok lakásait, házait és autóit. Az elgondolást élesen bírálja a magyar kormány, de a francia államfő embere sem lelkesedik érte.

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen es kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe es: Zhvg.

Felerősítheti az EU-ellenes populista demagógiát, ha Brüsszel az állampolgárokat is megadóztatná a klímaváltozás elleni harc jegyében – véli Emmanuel Macronfinia államfő egyazikment Edeláná söz. A Macron pártjának a listájáról az EP-be került politikusnak az a javaslata, hogy csakis az üzleti szféra fizessen karbonadót, a polgárok ne.

Franciaországban választási kampány van, melyben Macron képviseli Európát. Az államfő nem akar magas labdát feladni ellenfeleinek, akik a szélsőjobboldalon egymást múlják felül Brüsszel bírálatában. Pascal Canfin letette a nagy esküt Macron elnöknek, hogy megakadályozza a karbonadó eredeti brüsszeli változatát. Ha viszont csak az üzleti szféra fizetné meg ezt az adót, akkor nem biztos, hogy elég pénz gyűlnek össze az uniós zöld program, a Green Deal finanszírozására. Pascal Canfin nemcsak az Európai Parlamentben lobbizik, hanem számít a tagállamokra is. A déli és a keleti országok, no és rajtuk kívül a magyar kormány szintén nem lelkesednek a karbonadó brüsszeli tervéért.

READ  ¡Vienen bonos minoristas del gobierno que devengan intereses al 8,1%! ¿Sobre qué quieres saber?

Canfin sikeres lobbista. Elszántan küzdött Brüsszelben azért, hogy az Európai Unió ismerje el zöld energiának az atomot, illetve – bizonyos fenntartásokkal – a földgázt. Ez nyilvánvalóan elsősorban francia érdek volt, de sikerült megfelelő számú támogatót találni.

A karbonadó elleni küzdelem jóval nehezebb. Az Európai Uniónak van egy 72 milliárd eurós szociális alapja, amelyből támogatni lehetne azokat a szegényebb családokat, amelyeket a karbonadó komolyan sújtana. Csakhogy ez a pénz kevés, de a fukar nettó befizető országok, elsősorban Hollandia és Svédország nem hajlandók többet fizetni.

Ha Brüsszel kitart amellett, hogy a karbonadót a polgárokkal is megfizetteti, akkor ezzel azt kockáztatja, hogy a konzervatívabb tagállamok megvétózzák az egész Macront zöld csomago.

Minden nap csökken azok száma, akik támogatják Pascal Canfin elképzeléseit – mondta a politiconak Peter Liese német uniós parlamenti képviselő, aki a zöld program felelőse az Európai Parlamentben. Sietett hozzátenni: «ha elvetünk mindent, amikor Magyarország vagy Lengyelország ellenáll, akkor sohasem haladunk előre».

Nemcsak politikai, de klímavédelmi gondok is akadnak

Pascal Canfin szerint nem csökkenne jelentősen a szén-dioxid-kibocsátás, ha megadóztatnák az autókat és a lakásokat. A családok nagy többségének ugyanis nincs pénze arra, hogy bevállalja a drága változtatásokat. Egy magát megnevezni nem kívánó bizottsági szakértő viszont ezzel kapcsolatban azt mondta a politiconak, hogy a háztartások kétharmad részben felelősek a szén-dioxid-kibocsátásáért. Ha kiveszük őket a rendszerből, akkor a klímavédelmi célok elérése tolódhat távolabbra.

A zöldek sem elégedettek a bizottság elképzelésével, szerintük gyorsabban kellene kivonni a forgalomból a hagyományos üzemanyagokkal működő járműveket.

16 de febrero-ig lehet benyújtani módosító javaslatokat. Az Európai Parlament májusban vagy júniusban szavazhat erről – írja a brüsszeli politico.
HVG


A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és mindennap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, támogassatok bennünket! Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra es un tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk számotokra!