Índice – Tech-Tudomány – Megúszható a kvantumapokalipszis?

Ezek a gépek olyan műveleteket is percek alatt meg tudnak oldani, amikre a hagyományos számítógépeknek egy örökkévalóságra lenne szükségük. Az egyik ilyen alkalmazási terület a kriptográfia, vagyis a titkosítás és annak feltörése. A kvantumszámítógépek megjelenése a jelenleg használt titkosítási eljárásokat idejétmúlttá teszik – ezt nevezik a szakemberek „kvantumapokalipszisnek”. Ahogy a neve es mutatja, igen komoly felfordulást okozhat.

Manapság minden, amit az interneten csinálunk, az online vásárlás, bankolás vagy közösségimédia-tevékenység, titkosított. De amikor egy kvantumszámítógép működni kezd, az lehetővé teszi a fejlesztőjének, hogy kiürítse bárki bankszámláját, vagy leállítsa egy állam rendam védelam Ki fogják üríteni a bitcoinpénztárcákat

— magyarázza a BBC-nek Harri Owen, a Post-Quantum stratégiai igazgatója.

A brit–amerikai cég, a quantinuum vezérigazgatója egyetért azzal, hogy a kvantumszámítógépek fenyegetést jelentenek a megszokott életünkre, és itt nem is a kriptopénzán jeztán kizt hans og Ezek a cégek pedig nagyon jól tudják ezt, mivel már most a kvantumszámítógépek világának titkosításán dolgoznak.

Minden, magát komolyabb hatalomnak tekintő ország fogalkozik kvantumszámítógép-fejlesztéssel, így tesz az Egyesült Államok, Kína és Oroszország is. Ezzel egy időben például az Egyesült Királyságban a legtitkosabb adatokat már a posztkvantum korszaknak megfelelő titkosítás alá költöztetik.

A kvantumszámítógépek által is feltörhetetlen titkosításon dolgozik jelenleg a Google, a Microsoft, az Intel, az IBM és a már említett kis cégek, a Post-Quantum és Quantnuum.

Mindez ma már egy apró, de feltörekvő iparág, amely legalább egy aulára való ipari kiállítót képes a kormányzati informatikai és védelmi szakemberek elé tenni. Az államot kvantumvédetté tenni (vagy az apokalipszist elkerülni) nem olcsó és nem elkerülhető Feladat.

(BBC, futurismo)

(Borítókép: Kvantumszámítógép a Jülich egyik rezgésmentes épületében 2022. enero 17-én. Foto: Oliver Berg / picture alliance / Getty Images)

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Scroll al inicio