HVG Konyvek

HVG Konyvek

A gyorsan haladó és önszerveződő innovátorcsapatokra alapozó agilis üzleti filozófia mára hivatalosan is fősodorbeli vállalatirányítási módszertanná vált. Úgy tűnik, hogy ez egy reménykeltő előrelépés, amely egy szebb holnap felé visz. De biztos, hogy olyan szép az a jövő? – teszik fel a Csináljuk jól az agilitást! című könyv tanácsadó szerzői. Részlet.

Az agilis – a gyorsan haladó és önszerveződő innovátorcsapatokra alapozó – üzleti filozófia mára hivatalosan is fősodorbeli vállalatirányítási módszertanná vált. Manapság szinte minden nagyvállalatnál csak úgy hemzsegnek az agilis csapatok, amelyek vagy a vásárlói élmény, vagy épp az üzleti folyamatok fejlesztésén dolgén.

Un Mezőgazdasági gépeket Gyártó John Deere agilis módszereket használt az új gépek kifejlesztéséhez, un Pénzügyi szektorban működő USAA agilis módszerekkel alakította el AZ ügyfélszolgálatát, az ipari ORIAS 3M pedig agilis módszerekkel vezényelte presentar una cégegyesüléssel Jaro integrációt. A világpiacot – mind műszaki megoldásokkal, mind szolgáltatásokkal – kiszolgáló, több mint négyszázezer alkalmazottat fogalkoztató Bosch agilis irányelvek szerint formzálálállálá ej. A digitális világ nagyágyúi – az Amazon, a Netflix és a Spotify – agilis módszereket építettek be a legkülönfélébb innovációs tevékenységeikbe.

Az agilis módszertan és menedzsment gyors terjedésének okai teljesen világosak, és cseppet sem meglepőek. A nagyvállalatok többségének nehézséget okoz a folyamatos innováció. A bürokratikus struktúrák és eljárásmódok mázsás súlyként nehezednek rájuk. Az agilis módszerek felszabadítják – a legtöbb vállalatnál elfojtott – innovatív szellemiséget. Segítenek átformálni mind a kifelé, az ügyfeleknek nyújtott termék- és szolgáltatáskínálatot, mind a szervezet belső, operatív működését. Átalakítják a munkakörnyezetet, és kielégítőbbé teszik a munkavégzést.

Az agilis csapatok sokkal sikeresebb innovátorok, mint a hagyományos módon dolgozók. Előbbiektől gyorsan és olcsóbban jönnek a fejlesztések. A csapattagok elégedettsége és aktivitása folyamatosan nő. Ráadásul az agilis módszerek anélkül is bevezethetők, hogy ehhez külön vállalati egységeket kellene elkülöníteni. Agilis csapatok bármilyen területen vagy tevékenységi körben bevethetők, ahol hasznukat lehetne venni, akár a vállalat központjában is.

READ  Mientras Europa lidia con el caos aeroportuario, los ricos toman el control

Az alapok elsajátítása után a módszerek nagyobb léptékben is alkalmazhatók (skálázhatók), és az érintett egységek több száz, önálállá csapatot csapatot vagy okrébzélevésénérintett egységek több száz. A Saab repüléstechnikai részlegénél több mint száz agilis csapatot hoztak létre a Gripen vadászgépek szoftverének, hardverének és repülőgéptörzséneké kifegépéjlest 43

Az agilis módszertan tehát terjedőben van, az agilis csapatok pedig többnyire elérik kitűzött céljukat. Úgy tűnik tehát, hogy ez egy reménykeltő előrelépés, amely egy szebb holnap felé visz.

De biztos, hogy olyan szép az a jövő?


Az alapötletl természetesen nincs semmi baj. Világszerte több száz vállalatnál láttuk, hogy az agilis megoldásokban milyen potenciál és lehetőségek rejlenek. Sok ilyen vállalatnak mi magunk segítettünk üzleti tanácsadóként bevezetni az agilis módszereket. E filozófia legnagyobb rajongói közé soroljuk magunkat.

Csakhogy, mint oly sok jó ötlet esetében, a gyakorlat néha itt is rácáfol az ígéretre. Az agilis módszertan olyan gyorsan terjed, hogy félő, kicsúszik az irányításunk alól. A módszereit hatékonyan alkalmazó vállalatok mellett vannak olyanok is, amelyek félreértik vagy rosszul használják az alapelveket.

Lehet, hogy felbátorítja őket néhány fanatikus, aki a csillagokat is leígéri az égről. Lehet, hogy bevállalják az agilis transzformációt, még mielőtt bármilyen fogalmuk lenne arról, hogy mekkora erőfeszítést kívánhat meg. Előfordulhat, hogy agilis terminológiát használnak a nem agilis célok álcázására.

Az efféle mellényúlás sok vállalatnál inkább káoszt, mintsem konstruktív változást hoz. Az okozott kár azonban nem merül ki annyiban, hogy egy-egy vállalat rossz tapasztalatot szerez. Ha az agilis átállást rosszul csinálják, szinte mindig pocsék eredményekhez vezet. A pocsék eredmények felidegesítik az ügyfeleket, elégedetlenné teszik az alkalmazottakat, a befektetők pedig fellépnek ellene, és emiatt felmerül az igény a vezetőiáltápats.

Az új vezetői csapat aztán, érthető módon, szkeptikus minden olyan stratégiával szemben, amely miatt az előző vezetest kirúgták. Valószínűleg tisztogatásba kezd, feloszlatja az agilis csapatokat, és (esetleg) tömeges elbocsátásokat kezdeményez. Életbe lép a Gresham-törvény egyik sajátos változata: a rossz agilitás kiszorítja a jót.

Ha ez túl gyakran történik, az agilis módszerek hitelüket vesztik – és az üzleti világ megint ott találja magát, ahonnan indult: «vízfejű», bürokratikus vállalatok reménytelen küzdelmet folytatnak már pusztán azért is, hogy tartani tudják aőgespést, felt a mekrékrés aőpést gyorsan változó piacokkal.

Könyvünkkel az a célunk, hogy az agilis módszertant visszarángassuk a földre, és elválasszuk az agilitás helyes alkalmazását a helytelentől. Reméljük, hogy a levont tanulságok és az intő példák hatására olvasóinkban többé fel sem merül a gondolat, hogy az agilis módszertan varájuzsütésre megoldjaen.

Un feti cikk Darrell Rigby, Sarah Elk és Steve Berez Csináljuk jól az agilitást! című könyvének szerkesztett részlete.

Csapataink agilisak, de hogyan tovább? – Jöjjön el ingyenes webináriumunkra! A ShiwaForce szakemberei az agilitás skálázásáról beszélnek február 15-en. Részletek és regisztráció: konferencia.hvg.hu

READ  Total Car - Revista - 5 de mis autos Jaguar favoritos


HVG

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és mindennap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, támogassatok bennünket! Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra es un tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk számotokra!

Miért nem használják ki a nők a kapcsolatrendszerüket?


HVG KonyvekHVG Konyvek

Bár a nők gyakran kitűnő kapcsolatépítők, többnyire vonakodnak élni az összeköttetéseik nyújtotta lehetőségekkel – mutatnak rá a női vezakértésős. Részlet Sally Helgesen és Marshall Goldsmith Hogyan érvényesüljünk nőként? című könyvéből.

Hogyan erősítsük meg magunkat a nehézségek leküzdésére?


HVG KonyvekHVG Konyvek

Reziliencia alatt az ellenálló képességünket értjük, amikor kitartunk, nem törünk meg egy-egy kemény élethelyzetben sem. Bizonyos folyamatok aktív megerősítésével tudatosan tehetünk azért, hogy könnyebben vegyük az akadályokat. Részlet Kenyeres András mentáltréner-tanácsadó Figyelemkontroll című könyvéből.

Miért fontos, hogy megtanuljunk felősséget vállalni?  És mindez hogyan fejleszthető?


HVG KonyvekHVG Konyvek

Mindenki vágyik arra, hogy eldönthesse, milyen cél érdekében mozgósítja az energiáit. A megfelelő légkör kialakítása érdekében lehetővé kell tennünk az alkalmazottainknak, hogy maguk befolyásolják a munkaköri tevékenységüket. Ha növeljük az autonómia szintjét, az emberek arra fognak törekedni, hogy még több felősséget kapjanak, illetve, hogy kihívást jelentő feladatokkal tölőíkézévézéll Vémáll Vémáll. Részlet Porkoláb Imre és Porkoláb-Minarik Annamária könyvéből.