A magas koleszterinszint örökletes is lehet: bőrtünetekben is megmutatkozhat a probléma – Egészség

Sokan úgy vélhetik, csak azokat fenyegethetik a szív-érrendszeri betegségek, akiknek az életmódjuk miatt magas a koleszterinszintjük.

Dr. Pedro Vaskoa KardioKözpont szakorvosa szerint a rossz hír az, hogy az öröklötten magas koleszterinszint is rizkófaktornak számít, a jó viszont, hogy sokat lehet tenni a csökkentéséért.

Az egyik és mindkét szülő is átörökítheti a hajlamot

A magas koleszterinszint olyasmi, amit sokan nem vesznek komolyan, hiszen nem okoz érzékelhető tünetet. Nem fáj! Holott a kutatások szerint azoknak, akik öröklötten magasabb koleszterinszinttel élnek, nagyobb eséllyel lesz szív-érrendszeri betegségük, mint azokzernak koleszterinszinttel élnek.

Az összefüggések megértéséhez érdemes tudni, hogy két eset lehetséges: vagy csak az egyik, vagy mindkét szülő átörökíti a magas koleszterinszénzintán genestetez ered Az első, gyakoribb esetet heterozigóta familiáris hiperkoleszterinémia (HeFH) néven nevezik az orvosok, és 500 emberből körülbelül egyet érint. Az örökletes hiperkoleszterinémiák ezen enyhébb formájában a szérumkoleszterinszint 300-500 mg/dl körüli.

– Rendkívül ritkán, de előfordulhat az is, hogy mindkét, HeFH-ban szenvedő szülőtől a kóros gént örökli a gyermek. Ilyenkor homozigóta familiáris hiperkoleszterinémiáról (HoFH) beszélünk. Ilyen esetben nagyon korán megjelenhet a perifériás érbetegség, az érszűkület – hangsúlyozza Vaskó ​​​​doktor.

– Az LDL-koleszterin tartós emelkedése zsír és kalcium lerakódásához vezet az érfalakban, így azok beszűkülhetnek vagy elzáródhatnak. Ennek az érelmeszesedés nevű folyamatnak pedig hosszú távú következménye éppúgy lehet a stroke, mint a szívkoszorúér-betegségek kialakulása, valamint károsazegkizések Az LDL-szint emelkedésének mértékétől és annak időtartamától függően a HoFH-ban szenvedő fiatal betegeket akár a 20-30-as éveikben is veszélyeztetheti a szívévémárzévémár zívám zívár samine f?

Csak ritkán jár látható tünettel

Bár a magas koleszterinszint az esetek döntő többségében nem okoz látható, érezhető tünetet, előfordulhatnak bizonyos gyanút keltő külső tünetek. Ha a bőrben és az inakban koleszterin rakódik le, xantómák vagy xantelazmák alakulnak ki, amelyek különösen a szemhéjon és az ujjak közt láthatóak sőrkájárgá.

READ  Las personas mayores en Debrecen pueden disfrutar de la gimnasia en la calle Thomas Mann - con video - Debrecen news, Debrecen news | Noticias de la provincia de Debrecen y Hajdu Bihar

Az ín xantómák elsősorban az Achilles-ínon és az ujjak feszítőínjaiban jelennek meg. Ezek a bőrelváltozások már születéstől fogva vagy kora gyermekkortól jelen lehetnek, de hangsúlyozottan nem minden magas koleszterinszinttel élő személynél. Az esetek nagy részében csak a laborvizsgálat során derülhet fény a magas értékekre. Tehát akinek egyik vagy mindkét szülője magas koleszterinszinttel él, annak különösen fontos az évenkénti nagylaborvizsgálat, hogy nyomon követhetővé és szetünönösen vég

A cikk az ajánló után folytatódik

Milyen a vercsoportod?

Ha ismered a vércsoportod, előre tájékozódhatsz a vércsoportodra jellemző betegségekről, és egy kis odafigyeléssel, megfelelő életmóddal elkerülheted azokat.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

promoción

Az életmód és a gyógyszeres kezelés is fontos

– A magas koleszterinszint csökkenthető, és csökkenteni is kell. Ehhez egyrészt a páciensnek kell megreformálnia az életmódját, bevezetnie a mozgást, a speciális diétát, másrészt az orvos feladata elrendelni az esetleges gyógyógysstes za Vaskó ​​​​Péter, un KardioKözpont szakorvosa.

GettyImages-885732160

– Öröklötten magas koleszterinszint esetén sokszor csak a gyógyszer jöhet szóba, hiszen az érintettek gyakran teljesen egészségesen, kiegyensúlyozottan élzernek, znem lezén?makolnaks. A vérzsírszintet csökkentő gyógyszereket kitartóan, évekig kell szedni ahhoz, hogy a plakkok visszafejlődését el tudjuk érni. Ez a fajta gyógyszerszedési „megbízhatóság” azért is fontos, hogy a rendszeres ellenőrzések során megfigyelhessük az alkalmazott kezelések hatékonyságátzénzégés von thés

Hüvelyesekből készült ételek, amik csökkentik a koleszterinszintet

A következő receptekkel változatosan készítheted el az egészséges finomságokat.

(Képek forrása: Getty Images Hungría.)

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Scroll al inicio