Nincs szükség akkumulátorokra, magát a tengerviizet felhasználva el lehet tárolni a szélerőművek által termelt energiát. Un megoldás tavakban es működhet.

Az Ocean Grazer nevű dán startup kitalált egy módszert arra, hogyan lehet a tengeri szélerőművek által termelt energiát hatékonyan eltárolni – szamol ser una bbc. A megújuló forrásokból származó energia tárolása napjaink egyik legnagyobb megoldandó problémája. E források termelése ugyanis napszak- és időjárásfüggő, így gyakran nincs összhangban a fogyasztással. A megtermelt energiát ezért el kellene tárolni, olyan módszerrel, hogy könnyen visszanyerhető legyen, amikor szükség van rá.

A probléma a tengeri szélerőműveket es érinti. Az Egyesült Királyság 17 új szélerőmű-projektet készít elő a skót partoknál, ha elkészülnek, az ország szélerőművi kapacitása megduplázódik. A KPMG tanácsadócég szerint már 2020-ban egymillió háztartás ellátására elegendő energia ment veszendőbe azért, mert a megtermelt energiára épp nem volt sztádigárámó ne more.

Az Ocean Grazer koncepciója szerint az energiát úgy lehetne tárolni, hogy azzal a tengerfenék alatt lévő tározókból vizet pumpálnak hatalmas, a fenéken elhelyezkedő rugkalbe csöve Mivel a tengerfenéken nagy a külső nyomás, elég csak kinyitni a csövek szelepeit, és a külső nyomás visszapréseli a vizet a fenék alatti tározókba. Ha a viizet turbinákon áramoltatják keresztül, azok áramot termelnek – lényegében nagyrészt visszatermelik azt az áramot, amit a víz tározókból való kipumpáláztefelem. Csak épp akkor, amikor az áramra szükség van, nem pedig akkor, amikor épp fúj a szél.

A rendszer élettartama elvileg nagyságrendileg egymillió feltöltési ciklus, ami messze meghaladja a manapság elterjedt lítium-ion akkumulátorok 5000-10000 ciklusos élettartamát.

READ  Noid, la mascota de la cadena de pizzerías Domino's

A tárolórendszer prototípusát már ki is próbálták a hollandiai Groningen kikötőjében. A cég szerint az elv nem csak tengereken működhet, hanem tavakban is, vagyis szárazföldi szélerőművek és naperőművek energiatárolásában is alkalmazható.
HVG

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!


A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és mindennap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, támogassatok bennünket! Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra es un tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk számotokra!