USS Enterprise alakú galaxisokat talált a Hubble

Az űrteleszkóp addig kukucskált, míg rá nem lelt három olyan galaxisra, amelyek úgy néznek ki, mint a Star Trek ikonikus csillaghajójára, a USS Enterprise.

A NASA és az ESA Hubble űrteleszkópja megaörökitett egy olyan, három galaxisból álló, NGC 7764A néven ismert csoportot, amely a Star Trek USS Enterprise csillaghajójára hasonlít. Első pillantásra úgy tűnik, mintha a kép jobb felső részén látható két galaxis kölcsönhatásba lépne egymással, miközben a csillagokból és gázokból álló, hosszúra nyúló nyomvonalaik miatt azt az érzetet keltibesdékseg nagy. A látszat ellenére azonban a galaxisok nem lépnek kölcsönhatásba egymással, mivel a köztük lévő interakciók nagyon hosszú időközönként következnek beeg, frontmékliz cs.

A puszta véletlen folytán, e galaxisok együttes kölcsönhatása okozhatta, hogy a jobb felső két galaxis olyan alakzatot alkotott, amely a Hubble-n keresztül nézvems, a mi zölöl has a Enterprise. A NASA egyébként azt írta, hogy a három galaxist egyenként NGC 7764A1, NGC 7764A2 és NGC 7764A3 néven jegyzik. Ennek az – első látásra meglehetősen véletlenszerű – elnevezésnek akkor van jelentősége, ha figyelembe vesszük, hogy sok csillagászati ​​​​katalógust jóval több mint 100 évvel zetáll ízelíszel. Ez pedig sokkal korábban történt, minthogy a modern technológia megkönnyítette volna a tudományos terminológia egységesítését. Így es sok csillagászati ​​​​objektumnak van több különböző neve, illetve olyan elnevezések es léteznek, amelyek annyira hasonlítanak más objektumokéhoz, hogy zavart okozhatnak.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebook en!

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Scroll al inicio