Tele Orihuela

Bienvenidos a Spain News Today. Noticias en español redactadas en España para la actualidad diaria en españa.

Több száz európai életét mentette meg a lezárások alatti jobb levegő egy tanulmány szerint

Már abba is belehalhat a mogyoróallergiával küzdő 3 éves Veronika, ha kinyitnak mellette egy zacskó mogyorót

A kislány kétéves volt, amikor súlyos allergiás reakció, vagyis anafilaxiás sokk lépett fel nála, ekkor derült ki, hogy allergiás a földimogyoróra.
A három és fél éves Veronika számára minimális mennyiségű földimogyoró is halálos lehet. A kislány kétéves volt, amikor súlyos allergiás reakció, vagyis anafilaxiás sokk lépett fel nála, ekkor derült ki, hogy allergiás a földimogyoróra.

«Elkezdte szorongatni a torkát, mondta, hogy kapar a torka, elkezdett bedagadni a szeme körül nagyon, majd elkezdett a szája körül is bedagadni, és félúton aztéőtőtzpüne levy»

– mesélte un Fókusznak a kislány édesanyja. A szülőknek már nem maradt idejük megvárni a mentőt, azonnal kocsiba ültek ők vitték el a legközelebbi mentőállomáshoz, ahol sikerült megmenteni az életét.

«Neki annyira súlyos a földimogyoró-allergiája, hogy a bőrtesztet el sem lehet végezni, mert valószínűleg attól az egy csepp hatóanyagtól is, amit feltesznek a bőkotrépás,»

– mondta az édesanya,

Múlt héten egy hétéves kisfiú halt meg, miután egyik osztálytársa szülinapját ünnepelték az iskolában, és evett a mogyorót is tartalmazó tortából. A fiú rosszul lett és hányni kezdett. A szülőket az iskolához hívták, akik érte mentek, az édesanya már ölben vitte a kocsihoz a kisfiát. Alig 800 méter megtétele után azonban meg kellett állniuk egy benzinkútnál, mert a fiú már annyira rosszul volt, hogy levegőt sem kapott. A mentők másfél órán át küzdöttek a gyermek életéért, de már nem tudták megmenteni.

hirdetes

Veronika édesanyja az újpesti tragédia után döntött úgy, hogy megszólal, hiszen hasonló problémával küzdenek és szeretné, ha a betegség még több figyelmet kapna.

«Nagyon megdöbbentett, és nagyon mélyen érintett, mert én ezt átéltem a férjemmel együtt. Mi tudjuk, hogy ez milyen. Hogy ott állsz és nem tehetsz semmit, ahogy fuldoklik a gyereked. Nem tehetsz semmit, mert még nem találkoztál ezzel, nem tudy hogy mi az, és nincs nálad a megfelelő eszköz az első pillanatban»

READ  Ciencia dura: el experimento menos ético de la historia, parte 1

– fogalmazott az édesanya, aki azt is elmondta, kislánya mellett például még egy zacskó mogyorót sem szabad kinyitni.

«Mellette tilos kinyitni EGY zacskó mogyorót es, mert ahogy kinyílik un zacskó, un levegőbe kerülő földimogyoró szemcséket belélegzi, és már ez kiválthatja Nala az allergiás reakciót. Én sem ehetek mogyorót, mert ha megpuszilom OT Mogyorós szájjal, anafilaxiás sokkot kap

– mesélte az anya.

Az önbelövő adrenalina készítmények jelenleg nem kapnak társadalombiztosítási támogatást. Bár megfelelő vizsgálatok után, méltányossági alapon kérhető a hozzájárulás, a civil szervezetek kiemelten fontosnak tartják, hogy az életmentő injekciózet kitek holenügge tha. Az Allergén Egyesület szerint pedig nagyon fontos lenne, hogy minden pedagógus megfelelő felvilágosítás kapjon, és legfőbb célkitűzésük, hogy az összes iskolábanciletőmentő in je elék Emellett pedig azt is szeretnék, hogy az iskolákba ne kerülhessenek be mogyorós vagy földimogyorós ételek.

Un informe de Fókusz: