Japón kutatók vizsgálták meg, milyen túlélési esélyekkel rendelkezik a világon már szétterjedt omikron nevű vírusvariáns a kórokozó többi változatestához k Röviden: sokáig megmarad.

Van-e visszatérés a «normalitáshoz» az oltásoknak köszönhetően? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutaciói? Kell-e tartanunk újabb járványhullámoktól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.

A koronavírus omikron, azaz Dél-Afrikából származó változata sokkal tovább marad életképes a műanyagból készült felületeken, mint a kórokozó korábbi, – márálákáll azmert euronoticias szerint. Un vizsgálat azt es feltárta, hogy un vírusvariáns az emberi bőrön es sokkal tovább maradhat életben, mint un többi koronavírus-változat.

A témában készült kutatást a Kiotói Orvostudományi Egyetem (Universidad Prefectual de Medicina de Kyoto) végezte. Tanulmányukat még nem ellenőrizték külső szakértők, ám néhány érdekesség már most is kiolvasható belőle. Ezek közé tartozik az omikron szokatlan környezeti stabilitása, vagyis az a képesség, hogy fertőzőképes maradjon. A kutatók hangsúlyozták, hogy a korábbi vírusváltozatok – vagyis az alfa, a béta, a gamma és delta – átlagos túlélési ideje 56 óra, 191,3 óra, 156,6, ő 59,elneó éra voltnem éra 59,1143 b Az omikron esetében ez az időtartam

akár 193,5 óra es lehet. Ez nyolc napot jelent.

Un szakértők holttestektől vett bőrmintákat es elemeztek. Itt a vírus eredeti (legelső) változata esetében 8,6 órás átlagos túlélési időt mértek. Az alfánál 19,6 óra jött ki, a bétánál 19,1, a gammánál 11, a deltánál 16,8. Az omikron itt is feljebb tornázta a mutatót, nála ugyanis 21,1 órát regisztráltak.

READ  Según el gran banco, es inevitable que el gobierno de EE.UU. cierre, y podría ser muy doloroso en este momento.

A vizsgálat kimutatta, hogy az omikronnak van a legnagyobb környezeti stabilitása az aggodalomra okot adó változatok között, és ez a nagyfokú stabilitás lehet az egyik tényező, amely lehetővé tette, hogy a variáns a korábbi domináns -jenére aleked aleked helék bioRxiv oldalon megjelent tanulmány szerzői.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint az omikron már az az összes uniós országban jelen van, és a tagállamok doállamok többsévégébenlt oz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.
HVG

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és mindennap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, támogassatok bennünket! Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra es un tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk számotokra!