Tele Orihuela

Bienvenidos a Spain News Today. Noticias en español redactadas en España para la actualidad diaria en españa.

Nyugdíj: korrekciót, rugalmas nyugdíjba vonulást, az idős ellátások bővítését ígéri az ellenzék

A magyar társadalom egyik legveszélyeztetettebb rétege az időseké, nyugdíjasoké, nagyon sok kisnyugdíjas van, sokan élnek egyik hónapról a másikra, és naakgyon soykaned A Fidesz-Kormány folyamatosan becsapta az elmúlt években un nyugdíjasokat, csak Akkor váltak un Fidesz számára fontossá, Amikor országgyűlési választások következtek és fontos voltios un szavazatuk – Mondta Schmuck Erzsébet, az LMP-társelnöke az ellenzék kormányváltás után tervezett intézkedéseit ismertető szerdai sajtótájékoztatóján.

A kormány 2010-ben megígérte az inflációkövető nyugdíjemelést, de azt nem tartotta be. Voltak olyan évek, amikor a kormány tudatosan alulbecsülte az inflációt, azért, hogy év közben a különbözetet kamatmentesen használja, és azt csak az év kornyakídég.

A nyugdíjak emelkedése az elmúlt években nagyon elmaradt a bérek emelkedési ütemétől, aminek az az oka, hogy a gazdasági növekedés hasznából a nyugdíujalteksek. Az elmúlt évtizedben négyszer volt nyugdíjprémium-kifizetés, kis összegekkel, de csak egyszer volt érzékelhető, 80 ezer forint, a 2022.

Az Egységben Magyarországért hat ellenzéki pártja és a Mindenki Magyarországa Mozgalom egy szolidáris, igazságos társadalmat építene, ahol a biztos megembilhetés minderne idős. Az anyagi biztonság fontos, de a megbecsülés is, ezért biztosítani fogják az időseknek a hozzáférhető ápolást és egészségügyi ellátást is. Az aktív időskorhoz biztosítani fogják az időseknek a kulturális és közösségi szolgáltatásokat, valamint az időskori tanulási lehetőségeket. A kormányváltást követően a társadalombiztosítás újraépítésével gondoskodnak a nyugdíjakról estable, az egészség megőrzéséről és a gyógyításról is – közölte Schmuck Erzsébet.

Megmarad a 13. havi nyugdíj

Az elmúlt 12 megmutatta eV, hogyan TekinT az Orbán-Kormány un nyugdíjasokra: megszüntették un korábbi nyugdíjszámítási gyakorlatot, un Svájci indexálást, amivel Elveszett un nyugdíjak és az átlagkeresetek közötti Kapcsolat – Mondta el Konczer Erik, un DK Komárom-Esztergom megyei képviselőjelöltje, un megyei közgyűlés tagja. Utána az inflációszámításnál megszüntették a nyugdíjas vásárlói kosár számítási módszerét, ezzel biztosították, hogy elértéktelenedagyarjenek. Az Egységben Magyarországért politikusai szerint nem csak meg kell őrizni a 13. havi nyugdíjat, hanem további intézkedésekre es szükség van. Kell biztositani a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségét, olyan nyugdíjkorrekciós programot kell bevezetni, ami az alacsonyabb nyugdíjú személyeknél meggátolja az elszegényedést, a svájci indexálás újbóli bevezetésével pedig a nyugdíjasok es részesülhetnek a gazdasági növekedésből. Tovabbá megemelnék az egyszeri segély éves keretét es – mondta el a DK-s politikus. (A nyugdíjkorrekció a tervek szerint a legalacsonyabb nyugdíjak egyszeri emelését jelentené, derruido ki Varju László DK-s képviselő mai Facebook-videójából. Un javaslatok között 100 ezer forint szerepel.)

READ  Inauguración del Museo del Futuro en Dubái

Bővítés az idősotthoni ellátásban és a házi segítségnyújtásban

Arizona otthonápolást munkaviszonyként fogják elismerni és a minimálbér szintjére emelik a bérezését – jelentette be Korózs Lajos MSZP-s országgyűlési képviselő. A társadalom elöregedésével un gondozási szükségletek rendkívüli mértékben megemelkedtek az elmúlt években, ugyanakkor az látható, hogy például un Házi segítségnyújtásban mindössze az idősek 7 százaléka részesül, un szakellátásban, doblada lakásos intézményekben pedig összesen 3 százalék. Új férőhelyeket az állam gyakorlatilag nem hozott létre az elmúlt években, pedig nagy szükség lenne rájuk. A gondozási deficitet többek közt a szolgáltatások bővítésével és a ferőhelyek növelésével enyhítené kormányváltás után az ellenzék.

Az időskori biztonságot érintően bővíteni kívánják a szolgáltatásokat a házi segítségnyújtásban, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtásban, a falugondnoki és a tanyagondnoki feladatellátásban. (Itt szakemberekre bízná az ellenzék a módszer kialakítását és a szakképzést is.)

Új érdekképviseleti rendszert Is kialakítanának az idősek képviseletére a jelenlegi Idősek tanácsa helyett, valóságos civil szervezeteket fognak egy asztalhoz ültetni, velük tárgyal majben jad nyugterkodík?

A társadalmi integráció kapcsán fontosnak tartják a digitalis tudast idős korban es, ennek érdekében új programokat fognak indítani.

Reagált a Fidesz: Lárifári

A baloldal nyugdíjasokat megszorító csomagja már kész van – reagált az ellenzéki bejelentésére a kormánypárt. Gyurcsány 2006-ban is kiszámíthatóságot és nyugdíjemelést ígért az időseknek, valamint azt, hogy nem lesz gázáremelés. Aztán a hazug kampányígéretek után a baloldal elvett az idősektől egyhavi nyugdíjat, háromszorosára emelte a gáz árát, bevezette a vizitdíjat és a kórhátí napid. A baloldal nyugdíjasokat megszorító csomagja már most is kész van a színfalak mögött – véli a Fidesz.