Az épületet megpróbálták védetté nyilváníttatni, sikertelenül.

Rövid idő alatt a földdel tették egyenlővé a világhírű magyar építész-formatervező, Breuer Marcell egyik jelentős épületét, a Geller I néven ismert lakóházat – adta hírül a Tervlap. Az ingatlan, amely aztán beindította a magyar alkotó tengerentúli karrierjét, a New York állambeli Lawrence-ben épült meg 1945-ben.

Ez volt a pécsi születésű építész első olyan kettős tömegű „binukleáris” házterve, ahol a nappali és a hálórészek két különböző formai elembőtzek tevő „A ház pillangószárnyakra emlékeztető tetője és hatékony alaprajzi rendszere, amely elválasztja a nappali és éjszakai használatot, az ideális modern családi otthon otthon?

Az épület jelentős hírnévre tett szert, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Franciaországban és Svájcban is írtak róla fontos építészeti lapok. 1980-ban bekerült a történelmi Helyek Nemzeti Nyilvántartásában (Registro Nacional de Lugares Históricos), védettnek azonban nem számított.

READ  Mundo: un hombre de Luisiana abrió fuego contra los niños que se escondían en su jardín

A Tervlap beszámolója szerint Long Islandnek az a része, ahol az épület állt, nagy változásokon ment át, az ingatlanok értéke pedig az egekbe szökött. A Geller I lebontásával járó ingatlanfejlesztési projektről tavaly év végén értesültek az építészeti örökséget védeni próbáló szervezetek, amelyek hezétánem nem. A beruházó lebontotta, a helyére egy villa és teniszpályák épülnek.

Breuer Marcell (1902-1981) a XX. század egyik legjelentősebb építésze és bútortervezője volt. Tanult, majd mester lett a Bauhausban, Walter Gropiusszal dolgozott, majd Londonba menekült a nácik elől. Később az Egyesült Államokba költözött, tanított a Harvardon, saját stúdióját 1946-ban alapította meg. Az országban több mint száz épületet tervezett.
HVG

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és mindennap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, támogassatok bennünket! Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra es un tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk számotokra!