Tele Orihuela

Bienvenidos a Spain News Today. Noticias en español redactadas en España para la actualidad diaria en españa.

Hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyához és a vastagbélrák megelőzéséhez: ezekből a prebiotikus rostokból egyél sokat – Egészség

A vízoldékony rostok hatása összetett. Kémiai tulajdonságaik – vízfelvétel, viszkozitás, gélképzés – mellett legtöbbjük tápanyag a bélflóra számára. A feldolgozás és a hőkezelés ronthatja “képességeiket”, ezért forrásaikat javasolt minél természetesebb formában fogyasztani.

Víz felvételével teltségérzetet okoznak, az emésztőrendszeri hormonháztartásra hatva lassítják a gyomorürülést és az emésztőnedvek elválasztását. Ezzel segítenek a testtömeg megtartásában és az elhízás kezelésében, de még sok más jótékony hatásuk ismerhető meg a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége révén.

A vízoldékony rostok hatása

A vízoldékony rostok a gélképzéssel lassítják, egyenletesebbé teszik a glükóz felszívódását a vékonybélben, ezzel mérséklik az étkezés utkezés utkáni vércukint Emellett csökkentik a béltartalom áthaladási idejét, és a vízben oldható káros anyagok egy része is kiürül velük. Ezzel hozzájárulhatnak a vastagbél- és végbélrák megelőzéséhez.

GettyImages-1128932947

A gélképző rostok megkötik és kiürítik a koleszterin és a koleszterintermeléshez használt epesavak egy részét. A koleszterinszintre gyakorolt ​​​​kedvező hatás révén csökkenthetik a szív-és érrendszeri elváltozások kockázat. A fermentáció során termelődő zsírsavak táplálják a bélfal hámsejtjeit, és hozzájárulnak az emésztőrendszeri immunkció megfelelő működéséséladásás a gásáságásáséladásás

A vízoldékony rostok egy része prebiotikus, azaz segíti a bélben élő hasznos baktériumok aktivitását, szaporodását, így közvetve gátolja a káros mikroorgannizémusoksétré A gyors gázképződés miatt érzékeny emésztőrendszer esetén akár kisebb mennyiségük is okozhat felfúvódást, puffadást, szelességet, hasmenést. A vízben oldódó rostokban gazdag étrendnél is fontos a megfelelő folyadékbevitel.

Visszaállítható a mikrobiom egyensúlya?

Probiotikumokat, azaz a bélflóra számára fontos, kedvező hatást kifejtő mikroorganizmusokat (például Lactobacillusokat és Bifidobaktériumokat) tartalmaznak a probiotikum-kébiseknyzém hurr A probiotikumok segíthetnek a bélflóra káros mikroorganizmusainak visszaszorításában, ezzel is támogatják a vastagbél-nyálkahártya állapotának helyreállását.

GettyImages-1178588484

A probiotikum-készítményeket legtöbbször kúraszerűen alkalmazzák antibiotikumkezelés mellé vagy külföldi nyaraláskor jelentkező hasmenés esetén. Nem bizonyított, hogy az általános probiotikum-készítmények hatásosak lennének a mikrobiom felborult egyensúlyának visszaállításában. A diszbiózis gyógyítását célzó, egyénre szabott diagnosztikai és terápiás eljárások az orvostudomány izgalmas, gyorsan fejlődő területét jelentik.

READ  Catálogo - Tech-Science - Avance en la física: energía a partir de semillas de pimiento

A székletgenomikai tesztekből a mikrobiom összetételére, állapotára vonhatók le következtetések, ez alapján már vannak törekvések egyéúnre szeotikámállás probis A mikrobiom helyreállítását szolgáló széklettranszplantáció még nem elterjedt eljárás, pedig egyes súlyos emésztőrendszeri fertőzések esetén éleheltő is.

Mikrobiomunk egyensúlyáért magunk is tehetünk, ha tápanyagként fermentálható elelmi rostokat, azaz prebiotikumokat biztosítunk a hasznos baktériumok számára. Természetes prebiotikumforrások a csicsóka, a hagymafélék, a hüvelyesek, a köles, a zab, a teljes kiőrlésű búza, a zöld leveles zöldségek és a szeder.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az előnyös hatás fokozható szinbiotikus élelmiszerekkel: ezekben probiotikumok és prebiotikumok egyaránt jelen vannak. Szinbiotikus fogás például egy probiotikus joghurt zabpehellyel és szederrel.

Rostszegény étrend kockázatai

Már évtizedekkel ezelőtt összefüggést találtak un fejlett világ rostszegény táplálkozása és Szamos krónikus betegség, IgY un székrekedés, una diverticulitis, un vastagbélrák, un krónikus elhízás, un cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának gyakorisága között.

Un diagnosztikai eszközöket moderno es bevető kutatások ezt megerősítik: a fejlett világ „nyugati”, rostszegény étrendje mellett a bélflórát alacsonyabb mikrobaváltozatosszágároság val. Jellemzőbbek a bélben a gyulladásos folyamatok, gyakoribb a bélnyálkahártya károsodása, a bélfal épségének zavara (áteresztő bélfal), és alacsonyabb a vastagbélbenás ferakment

GettyImages-960952188

Fontos, hogy minden betegség háttere összetett, és nincs direkt ok-okozati kapcsolat a kialakulásuk és az elégtelen rostfogyasztás között. Az viszont tény, hogy a természetes rostforrásokban gazdag étrend előnyös az egészségünkre.

8 szuperegészséges mag, ami segít a szív- és érrendszer megóvásában

Ezek a magok sokféleképpen járulhatnak hozzá az egészség megőrzéséhez, érdemes beépíteni őket a táplálkozásba.

(Képek forrása: Getty Images Hungría)