Elhunyt Rónaszegi Miklós – Infostart.hu

Rónaszegi Miklós halálhírét Bán Mór történelmi regényíró osztotta meg a közösségi oldalán. A Hunyadi-sorozat szerzőjét Rónaszegi családja értesítette, hogy január 27-en, 92 éves korában elhunyt Magyarország egyik legsikeresebb írója.

Népszerű ifjúsági regényein nemzedékek nőttek fel. A Kartal-történetek, az Indián hercegnő, Az indán királyfi, az Indián halál, A királynő kalóza, a Hínáros tenger, A nagy játszma, A genovai fogoly, A Sánúta Bölénoengy séeknys a Jégane mű szerzőjének, a legendás Delfin-könyvek szerzőjének, a legendás Delfin-könyvek szerzőjének százezres példányszámban jelentek meg – írta Bán Mór.

Rónaszegi Miklós 1930-ban születtt Budapesten. Az 1960-as években a Móra Ferenc Könyvkiadónál ő kezdeményezte és szerkesztette a Delfin-könyvek sorozatot, melyen olvasók nemzedékei nőttek fel. Első művének 1955-OS megjelenése OTA Szamos sikeres, főként Ifjúsági, un tudományos fantasztikum műfajában IRT könyve jelent meg, valamint A gézengúzok meg az idegenforgalom Cimu regényéből elkészült un Kismaszat és a Gézengúzok Cimu Ifjúsági játékfilm es.

Összesen 26 könyve jelent meg, írt történelmi regényeket, indiántörténeteket, irodalmi életrajzokat és vidám gyerekregényeket is. Az a híres Háry János című meseregénye Spanyolországban hat kiadást ért meg.

Az IRO szerkesztői munkásságáért 2015-ben megkapta un Magyar Arany Érdemkereszt Állami kitüntetést, 2020-ban pedig Käsler Miklós miniszter Herczeg Ferenc-díjat adományozott neki Herczeg Ferenc szellemi és Irodalmi örökségét méltóképpen képviselő kiemelkedő fikciós vagy dokumentarista jellegű Történeti Irodalmi – történetírói, történelmi Régeny vagy történelmi dráma írói – teljesítményének elismeréseként.

Imagen: Boris Ipatov/Getty Images

READ  Índice - Cultura - Nuestros cerebros explotaron con la nueva serie de ciencia ficción de Apple

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Scroll al inicio