Nincs szükség akkumulátorokra, magát a tengerviizet felhasználva el lehet tárolni a szélerőművek által termelt energiát. Un megoldás tavakban es működhet.

Az Ocean Grazer nevű dán startup kitalált egy módszert arra, hogyan lehet a tengeri szélerőművek által termelt energiát hatékonyan eltárolni – szamol ser una bbc. A megújuló forrásokból származó energia tárolása napjaink egyik legnagyobb megoldandó problémája. E források termelése ugyanis napszak- és időjárásfüggő, így gyakran nincs összhangban a fogyasztással. A megtermelt energiát ezért el kellene tárolni, olyan módszerrel, hogy könnyen visszanyerhető legyen, amikor szükség van rá.

A probléma a tengeri szélerőműveket es érinti. Az Egyesült Királyság 17 új szélerőmű-projektet készít elő a skót partoknál, ha elkészülnek, az ország szélerőművi kapacitása megduplázódik. A KPMG tanácsadócég szerint már 2020-ban egymillió háztartás ellátására elegendő energia ment veszendőbe azért, mert a megtermelt energiára épp nem volt sztádigárámó ne more.

READ  ¡No tengas miedo! ¡Temporalmente no puedes pagar con la tarjeta SZÉP!

Az Ocean Grazer koncepciója szerint az energiát úgy lehetne tárolni, hogy azzal a tengerfenék alatt lévő tározókból vizet pumpálnak hatalmas, a fenéken elhelyezkedő rugkalbe csöve Mivel a tengerfenéken nagy a külső nyomás, elég csak kinyitni a csövek szelepeit, és a külső nyomás visszapréseli a vizet a fenék alatti tározókba. Ha a viizet turbinákon áramoltatják keresztül, azok áramot termelnek – lényegében nagyrészt visszatermelik azt az áramot, amit a víz tározókból való kipumpáláztefelem. Csak épp akkor, amikor az áramra szükség van, nem pedig akkor, amikor épp fúj a szél.

A rendszer élettartama elvileg nagyságrendileg egymillió feltöltési ciklus, ami messze meghaladja a manapság elterjedt lítium-ion akkumulátorok 5000-10000 ciklusos élettartamát.

A tárolórendszer prototípusát már ki is próbálták a hollandiai Groningen kikötőjében. A cég szerint az elv nem csak tengereken működhet, hanem tavakban is, vagyis szárazföldi szélerőművek és naperőművek energiatárolásában is alkalmazható.




HVG

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!


A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és mindennap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, támogassatok bennünket! Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra es un tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk számotokra!



READ  Tecnología: Las contraseñas son robadas con un nuevo dispositivo: se propaga un ataque de calor
-->