Tele Orihuela

Bienvenidos a Spain News Today. Noticias en español redactadas en España para la actualidad diaria en españa.

Un Peugeot 404 Coupé, ami drágább volt, mint egy Jaguar

Olvasóink talán még emlékeznek Pásztor Tamás veteránautó-gyűjteményének első Peugeot-jára: az egész életében francia autók közelében mozgó és dolgozóe a sbanzak v.


Noha az 1960-ban bemutatott autóból másfél évtizedes pályafutása alatt una Sochaux-i üzemben Tobb menta 1,8 millo darabot gyártottak (EN további egymilliót un Peugeot EuroPan Kivuli partnereinek összeszerelő Sorain), un 2000-es évekre számuk erősen megcsappant: gyűjtői értéke Akkor még nem volt a szériának, ellenben megbízható mechanikájuk, robusztus szerkezetük és kényelmük miatt a lelket is kihajtották belőlük a tulajdonosok; a fennmaradt darabok helyreállítása ezért gyakran bizonyul sziszifuszi munkának.

Egészen más volt a helyzet az 1962-ben piacra bocsátott kabrióval és az egy évvel fiatalabb kupéval: ezekből összesen csupán 17 ezer darab készült, méghoősené kglerühet. Un Peugeot legyártotta az alvázat, majd azt átszállították Olaszországba, un Pininfarina műhelyébe. Itt szerelték fel a helyben gyártott borítólemezeket, majd a kész autó visszaindult Sochaux-ba, hogy megkapja a hajtásláncot.A francia autó, ami drágább volt, mint egy Jaguar

A francia autó, ami drágább volt, mint egy Jaguar 74

Ez rendkívül lassúvá és nehézkessé tette a termelést, emiatt a Peugeot 404 Coupé még azzal együtt is drágább volt, mint egy Jaguar E-Type, hogy a gyáréné a kőávöltül. Ennek ellenére sorban álltak un kocsiért az érdeklődők, tudták hiszen, hogy un 404-es robusztus technikáját és kényelmes futóművét kapják meg, kecses idomokba csomagolva – sokan hasonlították un Pininfarina jellegzetes kéznyomát egyértelműen magán viselő AUTOT un kultikus Riva motorcsónakokhoz.

Hogy mennyire szoros a rokonság a négy- és kétajtós modellek között, jól mutatja, hogy bár az utóbbiak motorházfedele előrefelé nyílt, a motortérben meghagyták a zátzé szedé.

A francia autó, ami drágább volt, mint egy Jaguar 76

Un 404 Coupé tragédiája pont a megbízhatósága volt. A modell példányai lábon öregedtek meg, és amikor más, hasonló korú autók már fűtött garázsban élvezték a nyugdíjas éveket, a Peugeot-k még vidákálláttádá s. Emiatt használati értékük nagy, gyűjtői értékük viszont sokáig kicsi volt, ezért beszerzésük is körülményesnek bizonyult.

Amikor tehát 2006-ban felbukkant egy eladó kupé Hollandiában, Pásztor Tamás gondolkodás nélkül indult útnak, hogy megnézze – annál is inkább, mert addigraé már talázégét y otébét a jöpot.

A francia autó, ami drágább volt, mint egy Jaguar 77

A 404 Coupé valóban létezett, valóban eladó volt, méghozzá nem is túl drágán – mindez jó tíz évvel azelőtt történt, hogy a gyűjtők felfedezték volna magukn Mivel az autó egyetlen nehezen pótolható szerelvénye sem hiányzott, a magyar gyűjtő nem egy, hanem két kultikus Peugeot kupéval tért haza.

A Peugeot 504 Coupé felújítása körüli kálváriáról már írtunk, és aligha árulunk el titkot, hogy a 404 Coupé sem bizonyult egyszerűbb feladatnak. “Szép volt az autó, de negyven éven át volt folyamatos használatban, így nem vártam csodákat. A Peugeot annak idején mesteri szintre emelte a karosszériaépítést: speciális lemezformázási eljárásuknak köszönhetően kevés anyagból is kellően merev szertenketakzetázá tás elpítás?

READ  El primer motor de avión supersónico totalmente sostenible del mundo

A francia autó, ami drágább volt, mint egy Jaguar 76

“Ennek köszönhetően egy Peugeot érezhetően kevesebbet nyomott, mint bármely kortársa. Kisebb motorral es dinamikusan gyorsultak tehát az autók, a vékony lemezek viszont nehezen álltak ellen az időnek és az elemeknek. Ez a mi esetünkben azt jelentette, hogy amikor hozzáfogtunk a karosszéria megtisztításához, a homokfúvás során gyakorlatilag eltűnt az autó. A semmiből kellett újraépítenünk a kocsit, a szerencsére hiánytalan dokumentáció és a beavatkozás előtt levett méretek segítségével.”

Az autó másik gyenge pontja a maga korában rendkívül modernnek számító, prémium márkák által is alkalmazott Kugelfischer mechanikus befecskendező, amely nagyon nem nem szeetreti aal. gondoskodás megfelelő, tisztítás és adalékolás mellett azonban üzembiztossá tehető, IgY miután Tamasek Két év megfeszített munkával újjáalkották un kupét (olykor szó szerint, hiszen egyes hiányzó alkatrészeket jobb híján MAGUK gyártottak le), egész Európát bebarangolták un kocsival.

A francia autó, ami drágább volt, mint egy Jaguar 79

Akár Svájcig is problémamentesen elgurult az autó, hogy versnyeken, kiállításokon nyűgözze le a márka ismerőit. A Pásztor-Gyujtemeny 404 Coupéja más Két apróságtól eltekintve Gyari állapotú – az egyik un napfénytető, amelyet még az autó új korában épített ser un importor holland (un Peugeot Csák un 404 szedánhoz kínált tolótetőt), un másik EGY rejtett audiorendszer, amelyet pont un Hosszú utazások miatt szerelt be Tamás.

Un Peugeot 404 Coupé (1967) műszaki adatai
Tipo de motor Peugeot XC KF2 soros négyhengeres benzines szívómotor
Szelepek száma / vezérlés 8 OHV
Befecskendező Kugelfischer
Lökettérfogat (cm3) 1618
Furat x loket (mm) 84 * 73
Sűrítési viszony 8.8 : 1
Teljesítmény (kW/LE/perc) 70,5 / 96 / 5700
Forgatónyomaték (Nm/perc) 141 / 2800
Sebességvaltó négyfokozatú, kézi
Hajtásképlet hátsókerék-hajtás
Üzemanyagtartály kapacitása (l) 50
Hosszúság (mm) 4490
Tamaño (mm) 1680
Magasaje (mm) 1380
Tengelytáv (mm) 2650
Nyomtáv e/h (mm) 1345/1280
Fordulókör átmérője, falak között (m) 9,9
Közegellenállási együttható, becsült (cW) 0,45
Csomagtartó térfogata (l) 440
Menetkész tömeg, vezető nélkül (kg) 1125
Terhelhetőség (kg) 380
Fékek elöl/hátul (mm) dob 280/dob 255
Végsebesség (km/óra) 167
Gyorsulás 0-100 km/óra (mp) 13,5
Üzemanyag-fogyasztás, vegyes (l/100km) 9,2
Üzemanyag-fogyasztás, város (l/100km) 11,6
Üzemanyag-fogyasztás, országút (l/100km) 9,1