Tele Orihuela

Bienvenidos a Spain News Today. Noticias en español redactadas en España para la actualidad diaria en españa.

Putyin 5 szuperfegyvere, mellyel igazán durván odacsaphat

Hiperszonikus raketák

Kh-47M2 Kindzsal hiperszonikus rakéta egy MiG-31-esen. Foto: Orosz elnöki kommunikációs szolgálat via Commons

A hiperszonikus fegyverek alighanem az évtized eddigi legnagyobb haditechnikai áttörését jelentik, teljesen új fejezetet nyitnak a stratégiai hadviselésben. Amellett, hogy a hangsebesség mínimo ötszörösének (Mach 5 – 6174 km/h) elérésére képesek, a legtöbb ilyen fegyverrendszer képes a röppályájának módosításáraűűpeséködelérté ezégért levégétégért ekségért le ségétégért eksédért. Emellett felszerelhetők akár nukleáris robbanófejekkel is.

Oroszország rendelkezik jelenleg a világ legszélesebb hiperszonikus fegyverpalettájával és egyes vélemények szerint a legütőképesebbel is. 2018 decemberében jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy sikeresen tesztelték az Avangárd névre hallgató hiperszonikus fegyverrendszert, 2019-ben pedig megindul az eszköz rendstzerbesa isáí.

A következő években Oroszország újabb hiperszonikus fegyverek egész sorozatát mutatta ser: 2021-ben megkezdték un 3M22 Cirkon, EGY Vízi célpontok semlegesítésére való hiperszonikus cirkálórakéta sorozatgyártását, EZT un fegyverrendszert ráadásul tengeralattjáróról es decir ki tudják LONI. Felfedték továbbá a Kh-47M2 Kindzsal légi indítású hiperszonikus csapásmérő eszköz létezését is, amely állítólag 2017 vége óta szolgálatban áll már had az orosz. A Cirkont többnyire vízi, a Kindzsalt légi, az Avangárdot pedig szárazföldi platformokról lehet indítani.

Ballisztikus rakéták, nukleáris képesség

Szarmat interkontinentális ballisztikus rakéta. Foto: orosz védelmi minisztérium a través de Commons

Oroszország stratégiai csapásmérő képessége még hiperszonikus rakéták nélkül is számottevő. “A mai napig Moszkva irányítása alá tartozik a legnagyobb nukleáris arzenál – összesen körülbelül 6200 nukleáris robbanófejel rendelkeznek, miközben a mezetc zodik állüklyak 5500.

Emellett rendelkeznek vagy rendelkezni fognak olyan interkontinentális ballisztikus rakétákkal is (például az RSz-28 Szarmat), melyekkel 11-15 ezer kilométeres távolságra lévő célpontokatak is elbanó le le robán le le Ez azt jelenti, hogy akár a kontinentális Egyesült Államokat is támadni tudják.

Így tehát egy kicsit redundáns amiatt aggódni, hogy vajon „meddig tud ellőni” Oroszország, ahogy Fehéroroszországba vagy az ukrán határ körül vonul fel csapataimáverágé svel tk t zországba. Nyilván az ilyen támadások kivédhetők rakétavédelmi rendszerekkel, de többek közt az izraeli-palesztin konfliktus is bizonyítja, hogy ezek közel sem 100%-os hatéműkűködne

READ  Catálogo - Cultura - Se vende villa romana con el único fresco de Caravaggio en el mundo

Ötödik generációs vadászgépek

Szu-57-es vadászgépek. Foto: orosz elnöki kommunikációs szolgálat via Commons

Szinte közhely, hogy un moderno háborúkban un Légi fölény AKAR az egész konfliktusban lefolyásában DONTO szerepet játszhat, Ezzel Oroszország es van tisztában, ezért un régi katonai repülőgépeik modernizálása mellett Nagy hangsúlyt fektetnek az újfajta, ötödik generációs vadászgépek fejlesztésére es. Ezeket a gépeket elsősorban lopakodó képességük és harci képességeiket döntően befolyásoló elektronikai rendszereik teszik különbbé a negyedik generációs gépektől.

Oroszországban jelenleg háromféle ötödik generációs vadászgép fejlesztése zajlik nyilvánosan, ebből egy gép, a Szu-57-es rendszeresítése már folyakesek van égé-29 A Mikojan PAK-DP (MiG-41) és a Szuhoj „Sakkmatt” (Szu-75) projektje még fejlesztés alatt áll, előbbi a MiG-31-eseket váltja majd, míg az utóbbi export elsősorbzanü.

Arról eltérnek a szakértői vélemények, hogy például az amerikai F-22-esekkel, illetve F-35-ösökkel szemben mennyire tudják felvenni a versenyt az orosz gépek, de prajénakeldánekel.

Elektronikus harcászat, kiberképesség

Kraszuha 4-es orosz elektronikus harcászati ​​​​rendszer. Foto: Denisz Abramov / Mil.ru vía Commons

Az elektronikus harcászat, illetve a kiberhadviselés szintén egy olyan terület, ahol Oroszország kifejezetten fejlett képességekkel bír, gondoljunk csak a 2016-os amerikai elzóznókáltájár Talán ennél riasztóbb az oroszok ukrán válság, illetve szíriai beavatkozáshoz köthető tevékenysége, ahol kifejezetten katonai célokra használták fel kiberiket.pessé

Ilyen volt például az ellenséges harcosoknak való, pánikkeltő SMS-ek kiküldése, illetve mobiltelefonjaik felhasználása pontos helyzetük beméréséhez. Drónokat térítettek el, beszélgetéseket hallgattak le, de képesek akár teljes mobilhálózatokat blokkolni, érzékeny adatokat elopni, harctéri irányítási rendvarszereket.za Komplexebb hadműveletek esetén a kiberkatonák légvédelmi rakétarendszereket, radarokat, kommunikációs hálózatokat is képesek megbénítani egy kevésbé felkészült esellenélél.

Az orosz hackerek alkalmazásában talán mégis az az egyik legnagyobb előny Putyin számára, hogy minden felelősséget le tud tagadni akár egy országos infrastrukturámadát hátógbénáto is. 2021-ben az amerikai Colonial olajvezetéket például orosz hackerek bénították meg, mely támadás miatt 17 államban kellett üzemanyaghiány miatt figyelmeztetést kiadni. Az orosz kormánynak természetesen semmi köze nem volt az ügyhöz.

READ  Virus corona: 23,814 personas murieron en un día

Páncélosinvázió földön, vízen, levegőben

T-72B harckocsik hadgyakorlaton. Foto: orosz védelmi minisztérium a través de Commons

Oroszország rendelkezik messze un világ legtöbb harckocsijával, eltérő források szerint 12-20 ezer tankot tudnak viszonylag Breve IDON Belul mozgósítani, melyet ki tudnak egészíteni még 25-30 ezer Egyéb páncélos járművel es, illetve un világ legnagyobb tüzérségi állományával. Az orosz páncélozott harcjárművek nem elhanyagolható része ráadásul kétéltű (pl. BMP gyalogsági harcjárművek, BTR páncélozott szállítók) es, illelsetzeve visoncólózátálkkas p.

E harcjárművek technológiai színvonala igencsak Vegyes, un legnagyobb számban például modernizált, de alapvetően 40-50 éves platformon nyugvó T-72-es harckocsikat használ az orosz Hadero, un másik oldalon viszont Oroszország voltios az első un világon, Amely KEZELŐ nélküli páncélosokat, UGV- ket rendszeresített az Uran-9-es harcjárművek formájában.

Ha sor kerülne Oroszországgal szemben valamilyen fegyveres konfliktusra, Biztos egészen, hogy az orosz Hadero nagyon Nagy számban alkalmazna páncélozott harcjárműveket ellenfeleivel szemben, SOT, Talán AZT sem túlzás állítani, hogy még rivalis nagyhatalmakkal szemben es decir meglenne un számbeli fölényük. Nem véletlen, hogy az ukrán haderőt a külföldi nagyhatalmak elsősorban páncéltörő eszközökkel (pl. Javelin, NLAW rendszerekkel) igyekeznek felszerelni.

A számbéli fölényre alapuló páncélos doktrínát egyébként régóta követi Oroszország és jogelődje, un Szovjetunió: a keleti frontón TOBB tízezres számban megjelenő T-34-esek nagyban hozzájárultak un NaCl Németország legyőzéséhez, később pedig un T-54 plataforma / 55-OS Valt un világ legnagyobb példányszámban legyártott harckocsijává (értelemszerűen mára már Oroszország mindkét típust kivonta a szolgálatból).

Un páncélozott szárazföldi harcjárművek szerepe un csatatéren mára persze Sokat változott, az elmúlt 5-10 év konfliktusai bebizonyították, hogy un drónokkal, un moderno eszközökkel tüzérségi, vagy AKAR szakszerűen alkalmazott gyalogsági páncéltörő fegyverekkel szemben igencsak sérülékenyek Ez az eszközök. Ettől függetlenül tankok, harcjárművek ezreivel, tízezreivel szembenézni még mindig nagy falat.

READ  Es como la entrada al infierno

Címlapkép: Sasha Mordovets/Getty Images