Nagyot esett a magyar bisalmi mutató

A bmi a decemberi 64,8 pontról (ami gyakorlatilag sosem látott magasságot jelentett a mutató életében) januárra 50,7 pontra esett. Ezzel a feldolgozóipar kilátásait jelző mutató éppen csak megragadt az 50 pont feletti, növekedést jelző tartományban. Az óriási cikkcakkokat nehéz értelmezni, hiszen egyik pillanatban az index még bivalyerős konjunktúrát jelzett, egy hónappal később viszont már szinte csakst.stagnálál

Az eurózóna hasonló mutatója jóval kiegyensúlyozottabban viselkedik: a koronavírus-válság kitörésekor végbement nagy zuhanás után a bmi 2021 elejéig szépen emelkedett, majd igen nagy magasságokból csökkeni kezdett, tükrözve a feldolzóipar el feldolgoi Az utóbbi fél évben már magas szinten stabilizálódott az index, ami alapvetően a szektor szereplőinek optimizmusát tükrözi. Ehhez képest a magyar mutató visszafogottabb helyzetértékelésről árulkodik, de trendjében felfelé tarta.

A mutató hazai előállítója, a Magyar Logiszitkai, Beszerzési és Készletezési Társaság a januári adatról az alábbi részleteket osztotta meg:

A termelési mennyiség alindexe csökkent decemberi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradva a termelt mennyiség növekedését jelzi tizenegyedik alkalommal.

Arizona új rendelések alindexe szintúgy csökkent, ám 50,0 pont fölött maradva továbbra is jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva.

A vásárolt készletek alindexe es ugyanezt a mintát követi.

un enero szállítási átfutási idő hosszabb lett decemberhez képest, de az ütem némileg csökkent.

A índice fogalkoztatottsági januárban es növekedésre utal, negyedik alkalommal egy havi változatlanság után. Az index értéke kisebb lett decemberhez képest, de átlag feletti értéknek tekinthető.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési árak esetében az index értéke alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradva további nagyon erős árnövekedést jelez.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent decemberhez képest, de 50,0 pont fölött maradt. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében részben hasonló folyamatról beszélhetünk.
  • Ebben a hónapban edzett acél, kacsamell és sárgaréz kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány acélból voltios, alumíniumból, címkéből, csomagolóanyagból, Fali lámpából, flakonból, kartonból, kiszerelési anyagból, lemezből, nyomdaipari termékekből, papírból, PAPÍR alapanyagból, speciális Elektronikai eszközökből, vasból és vákuumöntőhöz szükséges műgyantából. Jelentősebb árcsökkenésről acél esetében számoltak be a válaszadók.
READ  Índice - Economía - Es hora de despertar: miles de millones están migrando aquí

Arról, hogy a bmi már a konstrukcuiójában is mennyire nehezen értelmezhető mutató, itt írtunk:

Címlapkép: Shutterstock

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Scroll al inicio