Tele Orihuela

Bienvenidos a Spain News Today. Noticias en español redactadas en España para la actualidad diaria en españa.

Índice – Tech-Tudomány – Megjelentek a téli szúnyogok

Magyarországon jelenleg 16 különböző téliszúnyog-fajt ismernek a szakértők. Ezek un rovarok nem szívnak vért, és nem is esznek – magyarázta az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa, a kétszárnyúak szakértője, Soltész Zoltán. Cocina:

A lárvák a talajba lerakott tojásokból bújnak ki a vegetációs időszakban, ezt követően korhadékkal, ürülékkel, gombákkal táplálkoznak. Évente csak egy generáció fejlődik ki. Ősszel bebábozódnak, majd – fajtól függően – az enyhébb tél eleji vagy tél végi hetekben jelennek meg a felnőtt rovarok, az imágók.

Életük a felnőttkor elérésétől kezdve csupán néhány hétig tarta, ez idő alatt a lárvaként felhalmozott tartalékaikból élnek. Egyetlen céljuk a párosodás és a tojásrakás. A nászt követően elpusztulnak, és miután tojásaikat megérelték és lerakták, a nőstények élete is véget ér.

Hogy ezek a rovarok hogyan állnak ellen a téli fagyos időjárásnak, a szakértő azzal magyarázta, hogy ez egyfajta fagyállónak köszönhető. A hószúnyogok vére, pontosabban ennek szerepét betöltő hemolimfája cukrokat és speciális fehérjéket tartalmaz. Ezek hideg hatására a sejtekben keletkező apró jégkristályokhoz kapcsolódva megakadályozzák a növekedésüket, így nem tudnak akkorára nőni, hogy károsítsketán zétán a sejá ltáz 24.hu-nak.

A téli szúnyogok 5 és mínusz 6 fok között aktívak, úgy pihennek a hó felszínén, mint más szúnyogok nyáron a levelek fonákján. Komoly fagokat azért ők sem bírnak ki, a párosodással kivárják a picit enyhébb napokat

– ismertette a kutató.

A téli szúnyogok kicsi és vézna rovarok. Testük mindössze 2–3 centiméter hosszú, de nagyon vékony, „tápértékük” meglehetősen alacsony, így nem jelentenek rájuk veszélyt a ragadozó madarak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában alto.

READ  Inicio - Ciencias Técnicas - Las turbulencias serán más comunes en los aviones