Índice – Tech-Tudomány – Megatalálták a Föld második trójai aszteroidáját

2020 decemberében az Alicantei és a Barcelonai Egyetem munkatársai a chilei SOAR teleszkóppal olyan aszteroidát találtak, amely Földhöz hasonló pályán, kicsit bolygónkat megelőlőzve köring a Nap. Un 2020XL5 névvel ellátott kisbolygó a Föld második ismert trójai aszteroidája.

A trójai kisbolygók általában az egyes bolygók gravitációs egyensúlyi pontjai, az úgynevezett Lagrange-pontok környékén verődnek össze, és bbakáijó köté tövely. Az első ilyen aszteroidák elnevezéséhez a klasszikus görög eposz, az Iliász neveit használták, így maradt rajtuk a „trójai” név. Az egyik legnevezetesebb trójai kisbolygó a Theia, amely a feltételezések szerint a Földbe csapódva létrehozta a Holdat.

A Naprendszer szinte minden bolygójának ismerjük a trójai csoportját, bolygónk körül azonban nehezebb felfedezni ezeket: napkeltekor vagy napnyugtakor kell a látóhatirárát felécö Eleve rontja a látást, hogy a látóhatár közelében kell a legvastagabb légrétegen átnézni, és ugyanebből a megfontolásból sok komolyabb csillagászati ​​​​távcsállá nemó is nem is Így történhetett, hogy a Comunicaciones de la naturalezaben frissen közölt, 2021 márciusában megerősített 2020 XL5 csak a második ismert Föld-trójai.

Az égitestet először a hawaii Pan-STARRS1 teleszkóppal észlelték, de a 4,3 méteres arizonai Lowell obszervatórium és az európai űrügynökség 1 méteres tenerifeizktá Ground Station is l. 2020-as felfedezésekor még nem volt egyértelmű, hogy milyen jellegű aszteroidát találtak, de több mint tíz év adatait áttekintve világos lett, hogy nem csak egyzórzórásá.

Az első ismert Föld-trójai, un TK de 20107 körülbelül 300 méter átmérőjű, un 2020 XL5 jóval nagyobb: 1,2 kilómetros. A fotometriai elemzés megállapította, hogy azért alig látható, mert sötét színű, magas széntartalmú aszteroida.

A pálya elemzéséből az is kiderült, hogy nem marad hosszú távon bolygónk közelében: mintegy négyezer év múlva kiszabadul a Föld gravitációs kalitájárűbólágázig,

Nagyon nehéz volt megfigyelni, a teleszkóp magassági beállításának a legalacsonyabb határán igyekeztünk pontosan követni, mert az égitest nagyon alacsonyan volt láó napkelugatikor horizon a ny

— mondta Cesar Briceño, a tanulmány szerzője.

READ  Frecuencia cardíaca en reposo: ¿cuál es el valor saludable y qué podemos hacer para bajarla?

Briceño rámutatott: ezeket az aszteroidákat Nemcsák azert érdemes felkeresni, mert Sokat megtudhatunk belőlük un Naprendszer és un pliegue történetéről, azert Hanem es, mert könnyebb és olcsóbb elérni őket, menta un Holdat, ezért jobb bázist jelenthetnek komolyabb űrbéli küldetésekhez. Arról nem is beszélve, hogy akár ezek lehetnek az első űrbányászati ​​​​célpontok.

(SciTechDaily, Wikipedia)

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Scroll al inicio