Tele Orihuela

Bienvenidos a Spain News Today. Noticias en español redactadas en España para la actualidad diaria en españa.

Índice – Kultúr – Pénzért vett szerelem – Lady Gaga és a 95 éves Tony Bennett románca

Még Judy Garland énekelte 1948-prohibición, Cole Porter Un kalóz című dalában, hogy „Légy bohóc… játszd a bolondot, és mindig te nevetsz utoljára“. A 110 éve, 1891-ben született Cole Porter aztán tényleg utoljára nevetett, hiszen a swing és a jazz egyik legnagyobb tekintélyének számító, 95 éves, Grammy-életműetműegtíja s a Amor en venta című duettalbumon.

Nem ez az első kollaborációjuk, 2014-ben jelent meg a Mejilla con mejilla című, jazzsztendereket ajánló duettalbum, amelyen többek között George Gershwin és Cole Porter dalai hallhatóak. Most úgy gondolták, csak Porter kultuszának áldoznak, aki az első világháború után olyan életművész volt, hogy helye lett volna Un Gatsby traviesoben es.

Porter zseniális alkotó volt, aki laza dumákban es nagyszerűeket komponált. Itt van például az ihletre vonatkozó megszólalása, mely szerint az egyetlen inspiráció a telefonhívás valamelyik rendezőtől. Kétségtelen, hogy nem Tony Bennett találta fel a futófényes lépcsőt, mégis volt idő, amikor neki állt a legjobban. És remekül áll persze Lady Gagának is, aki jól hozza a dance-pop Szörnyella de Frász-jelmezét, de azért ő is tudta, hogy New York fényeinél semmi nem öltöztet jobbanöősenöő löval swing Vagy jelen esetünkben valakik: Bennett és Gaga.

A közös munka mindkettőjüknek jól jött, a dance-trashben is otthonos mozgó Gaga ezután lett szórakoztatóipari intézmény, és mutatta meg, hogy a manhattani jazzbárokátállán is a megán is a meg. és persze a már nyugdíjas Bennettet is visszarakta a showbusiness térképére, de jól jártak Cole Porter örökösei is, és persze mindenki, aki szereti az esztrád jazz.világát

Gaga és Bennett között működött a kémia és működött az asztrofizika es, bebizonyítva, hogy különböző zenés galaxisok bolygói es kerülhetnek közös röppályára.

AAmor en venta visszahozta a füstös swingbárok hangulatát, és a varázslat akkor működik igazán, amikor a makulátlan zakóiról is híres veterán legenda és a fiatal díva aaklabymákásn. Az album megmutatja azt is, hogy nemcsak a big band és a jazz szexi, hanem a különböző korosztályok párbeszéde is. A produkció retró hangulatába belejátszanak a cover grafikai elemei, amelyek eszünkbe juttathatnak akár egy Paul Eluard-könyvet, amiről éppen Illyés Gyula és Louis Aragon vitatkozin a Cafézé. A Amor en venta Bennett hattyúdala, a 95 éves művész nemrég jelentette be visszavonulását, miután bevallotta, hogy Alzheimer-kórral küzd. Ugyanakkor mégsem egy fáradt bácsi búcsújáról van szó, hanem egy fiatal hölgy megtáncoltatásáról, akitől nem áll távol az eurotrash-pop (Nacido de esta manera), una roca blanda del país (Joanne) és futurista diszkó (Cromática) sem.

READ  Gordon Ramsay establece reglas increíbles para sus hijos, ¿puedes soportarlas?

Kapcsolatuk jó tíz éve kezdődött, amikor Bennettet megigézte, ahogy Lady Gaga előadta Nat King Cole Cielo color naranja című dalát egy jótékonysági fellépésen. Ezután kérte fel, hogy vegyék fel a La dama es el vagabundo feldolgozását a Duetos II című albumára, majd 2014-ben megjelent a Mejilla con mejilla című közös lemezük, ami óriási siker lett az Egyesült Államokban. Van, ahol kellemesen elszáll a jazzgitár (No significa nada), máshol inkább a musicalek világa felé billen el a dolog (például a Vamos a hacerlo-ben), de hallhatjuk a Sinatra-féle Porter-klasszikusokat, az Te tengo bajo mi piel-t és a Te doy una patadaes. A showtime karakterű dalok részei az amerikai szórakoztatóipari törzsanyagnak, vibrálóan ünnepi ízelítőt kapunk a Broadwayről és az amerikai zenés filmek világából. És akkor sem lesz rosszkedvünk, ha tudjuk: ez az egyfajta búcsúja a visszavonulót fújó Bennettnek. Vidám elköszönés ez, mintha a Macskaarisztokraták című Disney-klasszikus keménykalapos cicái énekelnék azt, hogy minden ember macska nem lehet.
A Vamos a hacerlo című számban azt búgja Gaga, hogy csináljuk meg, szeressünk bele. Az old school jazz rajongói számára ennek a felhívásnak bizonyára nem es olyan nehéz ellenállni.

Tony Bennett y Lady Gaga: amor a la venta
Universal, 10 szám, 45 perc