Halászat vs. fenntarthatóság: együttműködés a tudósok és a halászok között

A halászati ​​​​kvótákról a mai napig heves vita folyik, de abban mindenki egyetért, hogy a tengeri erőforrásokkal bölcsen kell gazdálkodni. Kutatóhajókkal járják a tengert, hogy adatokat gyűjtsenek a tengerek és a halászat jövőjéért. Az Ocean stábja ezúttal egy ilyen felmérésbe csatlakozott be.

Un explorador celta kutatóhajó minden évben hat héten át járja Írország atlanti-óceáni viizeit, és a hajózási térkép 170 pontjáról vesz mintát. David Stokes vezetésével a Instituto Marino tudományos csapata olyan kérdéssel foglalkozik, amelyre csak a halászati ​​​​felmérések adhatnak választ: hány fiatal hal ívott itt az elmúlt évben? Vajon az új generációs halak száma elegendő-e ahhoz, hogy pótolja a halászhajók által kihalászott állományt? Vagyis, hogy fenntartható-e az itteni kereskedelmi halászat?

«Az évnek ebben un szakában alapvetően azert halászunk, hogy felmérjük un különböző halállományok és un tengerfenéken ELO fajok számát -. Ez Azok un fajok, amelyek un tengerfenéken élnek és táplálkoznak Tehát megpróbáljuk megbecsülni, hogy az állományok növekednek-e vagy csökkennek, ES különösen una halászterületeken élő fiatal halakra összpontosítunk» – mondta David Stokes.

Halszámlálás a tengerfenéken

Minden egyes mintavételi állomáson egy speciális vonóhálót vetnek ki, amelyet kifejezetten a kis halak fogására terveztek. Ez eltér a kereskedelmi halászhajók gyakorlatától – azok nagy szembőségű hálókat használnak, és csak az ivarérett halakra vadásznak. A tudósok a fiatal halak állapotából tudják megmondani, milyen fogás várható holnap.

«Kivetünk egy vonóhálót a tengerfenékre és 30 percen át vontatjuk. Utána visszahúzzuk, és beöntjük a tartályba. És aztán a halak az úgynevezett halszobába kerülnek, ahol fajonként válogatják szét őket» – mesélste a felmé turéset a felmé turésa őket.

A fedélzeti laboratórium olyan, mint egy forgalmas gyárcsarnok a tenger közepén: a kutatók a mozgó futószalagról gyorsan szétválogatják a halakat külön dobozokba. Különösen az olyan kereskedelmi állományok érdeklik őket, mint a foltos tőkehal, vagy a vékonybajszú tőkehal.

READ  Índice - Ciencias Técnicas - La Asociación de Conservacionistas Húngaros también forma parte de la Primera Comunidad Energética

Ezután minden egyes halat megmérnek az elektronikus mérőtáblán. Az adatokat pedig egy számítógépes adatbázisban rögzítik – ez megkönnyíti a hibák kiszűrését. «A kereskedelmi állományok esetében a hossz, a nem, az ivarérettség és a hallószervük alapján határozzuk meg a halak korát. Ez olyasmi, mint amikor egy fa korát az évgyűrűk alapján állapítjuk meg» – magyarázta Sinead O’Brien, az laboraőiemtózta sinead o’Brien.

A fülcsontok vizsgálatával a tudósok pontosan meg tudják határozni a fiatal halak arányát a populációban. De az olyan állatok is, mint a garnélák, rákok és gerinctelenek, szintén segítenek nyomon követni a tengeri ökoszisztéma általános egészségi állapotát.

Az adatok naplózása komoly kihívás

Mindent naplóznak, ami a vonóhálóba került – még a műanyag szemetet is. A halászati ​​​​felméréseken több, a tengerkutatók által használt adatot is feljegyeznek – például a víz hőmérsékletét és sótartalmát különböző mélyk vagerégegék.

Arizona EU adatgyűjtési keretrendszerének (DCF) részeként ez a felmérés egyike az európai kontinens északi és nyugati partjai mentén végzett számos összehangolt felmérésnek.

«Ezeket un felméréseket Minden évben nagyjából ugyanabban az időben:.. Általában október de noviembre Korul végzik, és mintegy 10 országot foglalnak magukba Mind ugyanazokat un szabványos protokollokat, eljárásokat és nagyon hasonló mintavételi eszközöket használják, Meg ha nem es decir pontosan ugyanazokat ELEG Nagy munka, . hogy un különböző nyelveken, különböző kapacitással és különböző erőforrásokkal rendelkező, független országokkal próbáljuk folyamatosan egyeztetni igen Szóval, elég sok koordinációs munkát Kell végezni ahhoz, hogy Mindez olyan egységes legyen, menta amilyen «- Mondta David Stokes.

Tudósok kontra halászok

A kutatóhajók által végzett felmérések eredményeit egy kormányközi szervezet gyűjti össze és elemzi – székhelyük a dán fővárosban, Koppenhágág A Nemzetközi Tengerkutatási Tanács vizsgálja a tudományos és kereskedelmi adatokat, és előrejelzi a tengeri ökoszisztémák jövőbeli változásait – úgynevezett tudományos tanácsokat készít a sáránytá s?

READ  ¿Intestino enfermo? 5 señales que lo indican

«Minden Ország benyújtja un felmérésekre és un fogásokra vonatkozó adatait un tanácsnak Ez aztán az általunk munkacsoportoknak nevezett nemzetközi tudományos csoportokba áramlanak, melyekben összerakják, ES elkezdik beépíteni un modelljeinkbe ezeket az információkat.» – Mondta Marcos Dickey-Collas, un Nemzetközi Tengerkutatási Tanács Tanácsadó Bizottságának elnöke.

A tudományos testületek tanácsára az EU és szomszédai korlátozhatják a halászat egy részét, hogy segítsék a populációk helyreállítását, illetve bővímátázá zás a populációk helyreállítását, illetve bővímáthekóz a Mivel számos érdek ütközik egymással, nem könnyű általános megállapodásra jutni.

«Vannak komoly kihívások. Az egyik az, hogy biztosítsuk a partneri együttműködést a halászati ​​​​iparral és a környezetvédelmi csoportokkal – annak érdekében, hogytk a konthácsain.

Míg környezetvédők szerint tovább kéne szigorítani egyes halászati ​​​​kvótákat, addig a halászok attól tartanak, ez veszélyezteti a vállalkozásukat.

Az-északnyugat dániai Thyborøn kikötőjében un halászok szkeptikusan viszonyulnak un tudományos tanácsokhoz: szerintük un fogások jobbak az előrejelzéseknél, de un rendelkezésre Allo erőforrásokat nem tudják teljes mértékben kihasználni un szerintük túlságosan elsietett fenntarthatósági tervek miatt.

«A részvények fel-le mennek. Nekünk, halászoknak ezzel együtt kell élnünk. De ami igazán fontos, hogy arra figyeljünk, amit látunk a tengeren – és nagy a változékákálláján – a változékálakájs. hogy korszerűsítsék a felméréseik!» – véli Alfred Fisker Hansen, un Thyborøn Kikötői Halászok Egyesületének elnöke.

A halászok azt mondják, szívesen megosztják saját adataikat a tudósokkal – az új technológiák ezt meg is könnyítik. A Thyborøn halászati ​​​​árverésen egy átlagos napon 150 tonna halat értékesítenek – teljes egészében online. Ez pedig értékes, a kutatók számára is könnyen hozzáférhető adat. Ráadásul a halászok gyakran hívnak tudósokat a hajóikra, hogy megfigyeléseket végezzenek, amelyek segíthetnek a matematikai modellek finomhangolásában.

Un főtanácsadója Dán Halászszövetség tudományos, Michael Andersen szerint jó az együttműködés un tudományos intézmények és un halászati ​​ágazat között, Dániában legalábbis: «. Lehet, hogy Neha vannak nézeteltérések és Kemény szavak – nos, elég gyakran, de az együttműködés jó Kozos CEL , hogy az állomány méretét helyesen állapítsuk meg, hiszen ez mindannyiunk érdeke. És ezt mindenki nagyra értékeli.»

READ  Advertencia emitida, otro virus mortal se está propagando: estos son sus síntomas

Végső soron ez az iparág túlélése a halállományok változásától függ – és ezen a bizonytalan tengeren a halászati ​​​​tudomány a legjobb iránytű.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Scroll al inicio