Továbbra es alulértékelt a forint a dollárhoz képest, ennek nyomán relatíve olcsó országnak számítunk.

A dollár a világ legtöbb fizetőeszközéhez, köztük a forinthoz képest igen drága, csak a svájci frank és a norvég korona túlértékelt az amerikai valutához képest igen drága, csak a svájci frank és a norvég korona túlértékelt hoz képest exeg the képest valutá pébéltön Macán legé pézé ltö.

Un Londoni gazdaságpolitikai Hetilap, Amely 1986 OTA alkalmazza EZT un mérőeszközt, un világ Tobb menta 36 ezer éttermében McDonald árult Big Mac Szendvics dollárra átszámolt helyi átlagárát teszi meg az áru- és szolgáltatásárak összehasonlító mércéjének, mivel e termékben – néhány Regionális eltéréssel – mindenhol nagyjából ugyanazok az összetevők vannak.

A The Economist elemzői a Big Mac összehasonlító amerikai bázisárát Atlanta, Chicago, New York és San Francisco Big Mac-árainak átlaga alapján határozzák meg.

Az elmélet szerint – amelyet Índice AZ összeállítói szerint sem Kell azert nagyon komolyan venni – un Big Mac-Mutante IgY alkalmas annak mérésére, hogy mennyire érvényesül un teóriája vásárlóerő-paritás, vagyis az, hogy un valutaárfolyamoknak Hosszú Tavon olyan rátához Kellene közelíteniük, Amely kiegyenlítené a vizsgált országokban kapható, azonos összetételű szolgáltatási és árukosarak – jelen esetben a Big Mac – árát.

A 2022-es Big Mac-index a korábbi évekhez hasonlóan azt mutatja, hogy ez a teória gyakorlatilag semennyire nem érvényesül, ha ugyanis a McDonald’s-szendvics valóban a vásárlóerő megbízható mérőeszköze, akkor a mostani vizsgálatba bevont -váci frankstérág 58 valut ország és a norvég korona kivételével – a dollárhoz viszonyítva változatlanul és az esetek zömében rendkívül alulértékeltek.

READ  Artist Mind Saturday Online

Az idei lista az orosz rubel 70 százalékos alulértékeltségétől a svájci frank 20,2 százalékos túlértékeltségéig terjed.

Ennek megfelelően a legdrágább hely dollárban számolva a vizsgált országok közül még mindig Svájc, ahol egy Big Mac jelenleg 6,50 frankba kerül az Egyesült Államokban 5, 81z lagá méral doll.

Az ebből eredeztetett elméleti árfolyam alapján 1,12 svájci frankot kelene fizetni 1 dollárért, jóllehet a jelenlegi tényleges piaci árfolyam 0,93 frank/dollár. Ennek alapján számolták ki a Big Mac-index összeállítói a svájci frank több mint 20 százalékos túlértékeltségét a dollárhoz képest.

A Big Mac-index alapján 10 százalékkal túlértékelt a dollárral szemben a norvég korona is, a többi vizsgált fizetőeszköz azonban kivétel nélkül alulértékelt.

Ez mindenekelőtt Oroszországra érvényes, ahol 135 rubelért lehet vásárolni egy Big Mac-szendvicset. Ez az amerikai Big Mac-átlagár alapján 23,24 rubeles dollárárárfolyamot feltételezne a 77,42 rubel/dolláros tényleges piaci árfolyam helyett, és erre alapozva számítottáizák albézégétáll a rube.

A brit EU-tagság megszűnésével (Brexit) járó bizonytalanságok a fontnak sem tettek jót. A korábbi években a Big Mac-index viszonylag egyensúlyi árfolyamot jelzett, ma azonban egy brit McDonald’s étteremben átlagosan 3,59 fontért hozzá lehet jutni egy Big Mac-szendshez Az ebből levezethető árfolyam 0,62 font/dollár lenne, a tényleges piaci árfolyam azonban 0,75 font/dollár, vagyis a font e mércén 17,1 százalékkal alulértéral.kelt a dollá

Un Big Mac 982 forintos magyarországi átlagárából 169,02 forint/dollár árfolyam következne a szendvics amerikai átlagára alapján. A lista összeállítása idején mért 317,51 forintos dollárárfolyam viszont a forint 46.8 százalékos alulértékeltségére vall – legalábbis a 2022-es Big Mac-index mércéjén.
HVG

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!