Tele Orihuela

Bienvenidos a Spain News Today. Noticias en español redactadas en España para la actualidad diaria en españa.

Felszín alatti óceánt rejthet a Szaturnusz „Halálcsillaga”

A Szaturnusz egyik holdja, a Mimas, amit Halálcsillagként is szoktak emlegetni, óceánt rejthet a felszín alatt. A NASA Cassini szondája szokatlan imbolygást észlelt a hold forgásában, ami a szakértők szerint a felszín alatti folyékony óceán mozgásának az eredménye lehet.

A kutatók szerint a Szaturnusz hetedik holdja, a Mimas egy óceánt rejthet a felszíne alatt, ami akár a lehetséges élet további kutatását is elősegítheti a Naprendszerben – írta una Ciencia Viva.

A Szaturnusz legbelső holdjának híres ismertetőjegye a hatalmas, 130 kilómetro széles Herschel-kráter, ami miatt az égitest hasonlít a Csillagok háborúja Halálcsillagához, innen kapta becenevé.

A NASA Cassini szondája furcsa imbolygást észlelt a „Halálcsillag” forgásában, mely nyom lehet arra vonatkozóan, hogy egy rejtett óceán bújhat meg a hold felszíne alatt. Egy új kutatás szerint az imbolygás a hold jeges felszíne alatt rekedt folyékony óceán csobogásának az eredménye lehet. A kutatók szerint amennyiben a feltevés igaz, úgy a Mimas egy teljesen új típusú világot rejt.

Az óceán felfedezése pedig azt jelentené, hogy a víz, valamint az általa fenntartott lehetséges élet sokkal nagyobb mennyiségben fordulhat elő a Naprendszerben, mint az először.gondolt

«Ha a Mimasnak van óceánja, akkor az olyan óceáni világok új osztályát képviseli, amelyek felszíne nem árulja el az óceán létezését» – Magyarázta y tanulmány egyik szerzője, Alyssa Rhoden y texasi Southwest Research geofizikusa.

Hozzátette, hogy a belső vizes óceánvilágok nem újdonságok, ilyen például a Szaturnusz Enceladus vagy a Jupiter Europa nevű holdja is, azonban a belső árapályfolyamatok álstalának akti jeatós le mágtás geor A Mimas viszont első pillantásra úgy nézett ki, mintha egy fagyott jégtömb lenne.

A Mimas fagyott felszíne alatt esetlegesen rejtőző óceánok vizsgálatához a kutatók építettek egy modellt. Ennek segítségével megvizsgálják, hogy un Szaturnusszal való gravitációs kölcsönhatása Képès-e una bodega belsejének felmelegítéséhez szükséges olyan árapálymozgásokat előidézni, amelyek un kilómetro 25-30 Vastag külső jégpáncél alatti vizet elég melegen tartják ahhoz, hogy folyékony maradjon.

READ  Índice - Tecnología - El lanzamiento del nuevo juego de Pokémon fue recibido con odio general

Alyssa Rhoden elmondta, hogy általában még igényel némi utómunkát a modell finomhangolása, hogy pontosan mutassa a megfigyeléseket, azonban a Mimas esetében azonnal megmutatkoztak aznyek.eredmé Ennek fényében tovább vizsgálják a holdat. Tanulmányozzák a Mimas óceántartó képességét, amivel jobban megismerhetik a Naprendszer távolabbi potenciálisan rejtett óceánnal rendelkező holdjait is.