Felszín alatti óceánt rejthet a Szaturnusz „Halálcsillaga”

A Szaturnusz egyik holdja, a Mimas, amit Halálcsillagként is szoktak emlegetni, óceánt rejthet a felszín alatt. A NASA Cassini szondája szokatlan imbolygást észlelt a hold forgásában, ami a szakértők szerint a felszín alatti folyékony óceán mozgásának az eredménye lehet.

A kutatók szerint a Szaturnusz hetedik holdja, a Mimas egy óceánt rejthet a felszíne alatt, ami akár a lehetséges élet további kutatását is elősegítheti a Naprendszerben – írta una Ciencia Viva.

A Szaturnusz legbelső holdjának híres ismertetőjegye a hatalmas, 130 kilómetro széles Herschel-kráter, ami miatt az égitest hasonlít a Csillagok háborúja Halálcsillagához, innen kapta becenevé.

A NASA Cassini szondája furcsa imbolygást észlelt a „Halálcsillag” forgásában, mely nyom lehet arra vonatkozóan, hogy egy rejtett óceán bújhat meg a hold felszíne alatt. Egy új kutatás szerint az imbolygás a hold jeges felszíne alatt rekedt folyékony óceán csobogásának az eredménye lehet. A kutatók szerint amennyiben a feltevés igaz, úgy a Mimas egy teljesen új típusú világot rejt.

Az óceán felfedezése pedig azt jelentené, hogy a víz, valamint az általa fenntartott lehetséges élet sokkal nagyobb mennyiségben fordulhat elő a Naprendszerben, mint az először.gondolt

«Ha a Mimasnak van óceánja, akkor az olyan óceáni világok új osztályát képviseli, amelyek felszíne nem árulja el az óceán létezését» – Magyarázta y tanulmány egyik szerzője, Alyssa Rhoden y texasi Southwest Research geofizikusa.

Hozzátette, hogy a belső vizes óceánvilágok nem újdonságok, ilyen például a Szaturnusz Enceladus vagy a Jupiter Europa nevű holdja is, azonban a belső árapályfolyamatok álstalának akti jeatós le mágtás geor A Mimas viszont első pillantásra úgy nézett ki, mintha egy fagyott jégtömb lenne.

A Mimas fagyott felszíne alatt esetlegesen rejtőző óceánok vizsgálatához a kutatók építettek egy modellt. Ennek segítségével megvizsgálják, hogy un Szaturnusszal való gravitációs kölcsönhatása Képès-e una bodega belsejének felmelegítéséhez szükséges olyan árapálymozgásokat előidézni, amelyek un kilómetro 25-30 Vastag külső jégpáncél alatti vizet elég melegen tartják ahhoz, hogy folyékony maradjon.

READ  No se pudo iniciar, elimine el complemento importante de Firefox

Alyssa Rhoden elmondta, hogy általában még igényel némi utómunkát a modell finomhangolása, hogy pontosan mutassa a megfigyeléseket, azonban a Mimas esetében azonnal megmutatkoztak aznyek.eredmé Ennek fényében tovább vizsgálják a holdat. Tanulmányozzák a Mimas óceántartó képességét, amivel jobban megismerhetik a Naprendszer távolabbi potenciálisan rejtett óceánnal rendelkező holdjait is.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Scroll al inicio