Tele Orihuela

Bienvenidos a Spain News Today. Noticias en español redactadas en España para la actualidad diaria en españa.

73 másodperc után haltak szörnyet

Harminchat évvel ezelőtt, 73 másodperccel a fellövés után felrobant és darabokra hullott a Challenger űrsikló, fedélzetén hét emberrel: hat űrhajóssal és egy „Christa „káltávelá”.

1986. 28 de enero-át az űrhajózás egyik legsötétebb napjaként ismerjük, ekkor történt a Challenger űrsikló végzetes katasztrófája. A legénység hét tagja Francis Scobee, Michael Smith, Ellison Onizuka, Judith Resnik, Ronald McNair, Gregory Jarvis, Christa McAuliffe volt. A felbocsátást a helyszínen figyelték a héttagú személyzet rokonai és barátai, több millió amerikai pedig az élőben közvetített tévéadást nézte.

A tragédia előzményei

A NASA egyedülálló Space Shuttle programja 1981. április 12-en kezdetét vette a Columbia űrsikló első repülésével. A programhoz nagy reményeket fűztek: évente legalább 20, de az optimistább becslések szerint inkább 25-60 sikeres küldetést vártak. Azonban a program sikeres indulását követően a Challenger tizedik repülésekor tragikus baleset következett be.

A Challengert 1986. 28 de enero-án bocsátották fel, és a fellövés után hetvenhárom másodperccel felrobant, darabjaira hullott.

A 14 kilómetros magasságban bekövetkezett robbanásban darabjaira hullott az űrhajó, és a nagyobb darabok kondenzcsíkokat húzva távolodtak el a katasztrófa helyétől.

A NASA akkori közlése szerint a tragédiát az űrrepülőgép hibája okozta

Az okok ma már jól ismertek: túl hidegben indították az űrjárművet, a hideg ugyanis a szilárd hajtóanyagú gyorsítórakéta egy tömítését rugalmatlanná tette. A hibás tömítés miatt bekövetkező robbanás önmagában még nem tépte darabokra az űrjárművet, a katasztrófa a légköri közegellenállás miatt követbanzettáren? un National Geographic.

A Challanger űrsikló látható a NASA által közreadott felvételen, amikor 1986. enero 28-án 73 másodperccel a start után hét űrhajóssal a fedélzetén felrobbant (Foto: MTI/NASA

A legénységi kabin egyben levált a szétdarabolódó eszközről, tovább emelkedett 20 kilométer magasságig, majd innen visszahullott, és az Atlanti-óceánba zuhant. Amint a későbbi vizsgálatokból kiderült, a legénység több tagja az elhasznált oxigén mennyisége alapján biztosan ebbe a 333 kilométer per órás sebességű becsapóledás. A robbanás után néhány kapcsolót átállított Michael Schmith, és a személyi oxigénellátót is bekapcsolták többen, de azt nem lehetett megállapítani, hogy-es-ecégé ltó évolté sm.

A NASA által közzétett, az orlandói Kennedy Űrközpontban 1986. enero 9-én készített felvételen a Challenger amerikai űrrepülőgép személyzetének tagjai láók. A személyzet egyik tagja sem élte túl a balesetet (Foto: MTI/NASA)

A katasztrófa után hosszú ideig tartott a törmelékek begyűjtése, repülőtől tengeralattjárókig számos eszközzel igyekeztek az 1670 négyátkiloméetéteres terfüs. A legénység maradványait csak áprilisban sikerült kiemelni, és a vizsgálatokat követően temették el. Ronald Reagan elnök es részt vett el 31 de enero-i gyászszertartáson.

Az űrhajósok emlékét a 3350 és 3356 közötti sorszámmal bejegyzett kisbolygók őrzik.

A Challenger űrrepülőgép balesetét vizsgáló elnöki bizottság, vagy más néven a Rogers-bizottság (a bizottságot vezető elnök neve után) feladata volt a balörükinegálésáv k.

READ  Índice - Economía - Nuestros ganadores de la guerra

A NASA a balesetet követően azonnal leállította a Shuttle-repülések további előkészítését, és felfüggesztett minden ilyen irányú tevékenységet, amíg a bizottság.dol A bizottság négy hónap után, 1986. június 6-án adta át Ronald Reagan elnöknek a 2872 oldalas jelentését, amit szinte azonnal közzétettek. A jelentés végigkövette a baleset eseményeit, megnevezte a balesethez vezető közvetlen és közvetett okokat, és ajánlásokat fogalmazott meg a NASA felé azokra a technológiai és szervezeti átalakításokra, amelyekkel a későbbi Shuttle-repülések során elkerül

A NASA által 2011. enero 28-án közzétett felvétel (Foto: MTI/EPA)

A Bizottság Vegul EGY kilenc ajánlásból Allo javaslatcsomagot terjesztett ELO, amellyel un programa del transbordador espacial biztonságát tudta növelni az űrhivatal, majd Reagan elnök harmincnapos határidőt szabott un NASA-nak, hogy kidolgozza un javaslatait, melyekkel beépítheti ezeket az ajánlásokat un működésébe.

Az Egyesült Államok másik nagy űrhajó-tragédiája 2003. 1 de febrero-jén történt: a Columbia űrsikló akkor esett darabokra, amikor már visszatért a Föld légkörébe.